FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi sudionici summita srednjoeuropskih predsjednika počeli dolaziti u Zagreb

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Predsjednici srednjoeuropskihdržava, sudionici "Croatia Summita 2005", počeli su u četvrtakposlijepodne pristizati u Zagreb koji će do subote biti domaćinom 12.godišnjeg summita srednjoeuropskih predsjednika, prvog koji se održavana teritoriju Republike Hrvatske.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Predsjednici srednjoeuropskih država, sudionici "Croatia Summita 2005", počeli su u četvrtak poslijepodne pristizati u Zagreb koji će do subote biti domaćinom 12. godišnjeg summita srednjoeuropskih predsjednika, prvog koji se održava na teritoriju Republike Hrvatske.

Na najveći predsjednički skup ikad održan u Hrvatskoj prvi je u Zagreb doputovao predsjednik Moldavije Vladimir Voronjin, koji je od srijede u državnom posjetu Hrvatskoj na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

U četvrtak je prvi sletio talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, a nakon njega počeli su pristizati i drugi sudionici skupa.

Summitu će nazočiti predsjednici Albanije Alfred Moisiu, Austrije Heinz Fischer, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, Bugarske Georgi Parvanov, Češke Vaclav Klaus, Italije Carlo Azeglio Ciampi, Mađarske Laszlo Solyom, Makedonije Branko Crvenkovski, Moldavije Vladimir Voronjin, Poljske Aleksander Kwasnievski, Slovačke Ivan Gašparovič, Slovenije Janez Drnovšek, Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, Rumunjske Traian Basescu, a domaćin skupa bit će hrvatski predsjednik Mesić. Posebni gost skupa je predsjednik Litve Valdas Adamkus.

Osim predsjednika država članica EU-a, država kandidata, potencijalnih kandidata i europskog susjedstva, u zagrebačkom hotelu Westinu očekuju se mnogobrojna državna i izaslanstva međunarodnih organizacija, te gospodarstvenici.

Na skup neće doputovati njemački i ukrajinski predsjednici Horst Koehler i Viktor Juščenko, prvi zbog sastavljanja nove vlade u svojoj zemlji, a drugi zbog zdravstvenih razloga.

Izaslanstva će biti smještena u zagrebačkom hotelu Westin gdje se i održava summit. Prostor oko hotela ograđen je i blokiran za sav promet osim za vozila izaslanstava, a skup će se odvijati uz iznimne mjere sigurnosti.

Predsjednik Mesić, uoči skupa, ocijenio je kako je održavanje summita svojevrsno priznanje hrvatske stabilnosti i ugleda u krugu europskih zemalja, te najavio kako će njegova poruka na skupu biti da se proces europskog ujedinjavanja mora nastaviti i dovršiti.

Za praćenje summita akreditirano je oko 200 stranih i 200 domaćih novinara koji su smješteni u prostorima muzeja Mimara gdje je otvoren press centar.

Program summita predviđa prostore i za bilateralne sastanke, a hrvatski predsjednik već će se u četvrtak poslijepodne sastati s talijanskim predsjednikom po njegovu dolasku u Zagreb.

Uzvanici će u četvrtak navečer nazočiti predstavi "Jalta, Jalta", koju će u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu izvesti glumci riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Predviđeno je da se summit u petak održi u dvije plenarne sjednice. Prvu, pod nazivom "Kako završiti proces europske integracije", u petak ujutro će otvoriti hrvatski predsjednik Mesić, a u njoj će predsjednici govoriti po načelu senioriteta, odnosno prema duljini vremena provedenog na predsjedničkoj dužnosti. Druga - "Kakav socijalno-gospodarski model je primjeren ujedinjenoj Europi" - omogućit će u subotu predsjednicima da o toj temi rasprave s predstavnicima gospodarskih subjekata.

Sudionicima je za petak poslijepodne predviđen izlet u dvorac Trakošćan, gdje će, uz stalni postav izložbe, moći uživati i u 20-minutnom koncertu Hrvatskog baroknog ansambla.

Ideja o nekoj vrsti neformalnog sastanka srednjoeuropskih predsjednika stvorena je prigodom otvaranja Salzburškog festivala u srpnju 1993. kojem su nazočili tadašnji austrijski, njemački, mađarski i češki predsjednici.

Češka je bila domaćinom prvog srednjoeuropskog summita godinu dana poslije a u međuvremenu taj je skup ugostilo devet zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙