FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.
ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.

BUKUREŠT - Rumunjski ministar poljoprivrede Gheorghe Flutur potvrdio je u četvrtak prisutnost virusa ptičje gripe na ptičjim uzorcima uzetim u delti Dunava, dok je tursko ministarstvo odlučilo nabaviti zalihu Tamiflua, jedinoga lijeka za gripu kojim se može boriti protiv ptičje gripe. "Virus ptičje gripe je izoliran i uskoro će biti poslan u Veliku Britaniju kako bi se utvrdilo je li riječ o vrlo patogenom ili slabo patogenom virusu", rekao je Flutur za rumunjsku televiziju Realitatea TV. "Dok čekamo rezultate testiranja, provodimo mjere izolacije žarišta u dunavskoj delti", dodao je.

ZAGREB - U službenom posjetu Zagrebu u četvrtak boravi predsjednik Republike Moldavije Vladimir Voronjin, na poziv predsjednika Stjepana Mesića. Voronjin se tijekom jutra sastaje s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom. I slovački premijer Mikulaš Dzurinda dolazi u službeni posjet Zagrebu, gdje se sastaje s hrvatskim premijerom. Slovačkog premijera nakon toga odvojeno primaju predsjednik Sabora te Predsjednik Republike. Za poslijepodneva počinju pristizati šefovi država i izaslanstava 17 zemalja srednje i istočne Europe koji će sudjelovati na godišnjem sastanku i razgovarati o europskim integracijskim procesima i gospodarskim izazovima Za poslijepodne su najavljeni bilateralni susreti. Predsjednik Mesić primit će Carla Azeglia Ciampia, predsjednika Talijanske Republike, a navečer će za visoke goste u Hrvatskom narodnom kazalištu biti priređena svečana izvedba mjuzikla "Jalta, Jalta".

ASTANA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice naglasila je u četvrtak tijekom posjeta Kazahstanu kako gospodarski razvoj zemlje i cijele srednje Azije svakako mora pratiti i razvoj demokracije. "Gospodarska i politička sloboda moraju ići jedna uz drugu i nadopunjavati se", rekla je Condoleezza Rice u govoru koji je održala na Euroazijskom sveučilištu u Astani. "Stabilnost traži zakonitost, a prava zakonitost traži demokraciju... To se ne može odgoditi", dodala je i pozvala kazahstanske vlasti da 4. prosinca organiziraju "slobodne i pravedne" predsjedničke izbore. "Vrlo je bitno da oporba dobije sredstva kako bi se mobilizirala... i da ne bude zastrašivanja", zaključila je Rice. Njezin je govor bio odgovor na izjave kazahstanskoga predsjednika Nursultana Nazarbajeva početkom tjedna da će gospodarski razvoj prethoditi demokratizaciji zemlje.

ZAGREB - Najmanje 2225-ero osuđenika u SAD-u služi kaznu doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje (LWOP) za zločine koje su počinili u vrijeme kad su bili mlađi od 18 godina, stoji u izvješću organizacija Human Rights Watch (HRW) i Amnesty Internationala (AI), objavljenom ovog tjedna. Mnogi od njih danas su odrasli ljudi, ali je 16 posto u trenutku kad su osuđeni bilo u dobi između 13 i 15 godina. Čak 59 posto ih je na najtežu moguću zatvorsku kaznu osuđeno za prvo kazneno djelo u životu. U ovom trenutku 42 američke savezne države imaju zakone koji omogućuju dosuđivanje djeci doživotne kazne bez prava na pomilovanje, kaže se u izvješću "Ostatak njihovih života: Doživotni zatvor bez prava na pomilovanje za djecu-zločince u Sjedinjenim Državama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙