FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo snimku "Otvorenog" tražilo radi arhive, a ne kaznenog postupka

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Državno odvjetništvo RH (DORH)zatražilo je od HTV-a snimku emisije "Otvoreno", u kojoj se govorilo oslučaju splitskog novinara Josipa Jovića, zbog svoje arhive i totraženje nije povezano ni sa kakvom kaznenom prijavom, priopćeno jedanas iz DORH-a.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Državno odvjetništvo RH (DORH) zatražilo je od HTV-a snimku emisije "Otvoreno", u kojoj se govorilo o slučaju splitskog novinara Josipa Jovića, zbog svoje arhive i to traženje nije povezano ni sa kakvom kaznenom prijavom, priopćeno je danas iz DORH-a.

Ponukana napisima u današnjem dnevnom tisku da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić snimku HTV-ove emisije zatražio kako bi razmotrio mogućnost progona urednice Hloverke Novak-Srzić zbog kaznenog djela prisile nad pravosudnim dužnosnikom, glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin priopćila je da je snimku zatražila za potrebe arhive koju je započela slagati kronološki na temelju značajnih tema. "Pregledom snimke analiziram obrađene teme i zajedno s novinskim člancima sastavljam pregleda određenog dana, a sve u svrhu informiranosti dužnosnika DORH-a", stoji u priopćenju glasnogovornice Martine Mihordin koja tvrdi da traženje snimke nema nikakve veze s bilo kakvom kaznenom prijavom podnesenom DORK-u.

U tisku se, pak, nagađa da su splitski suci osjetili pritisak zbog poruka emisije koja je emitirana večer uoči donošenja odluke o žalbi haškog optuženika Josipa Jovića na pritvor.

Potvrdivši da je HTV "na zahtjev ili zamolbu" glasnogovornice DORH-a dostavila kasetu, Hloverka Novak-Srzić je za Hinu izjavila kako ni sama nije povjerovala u mogućnost da su splitski suci tražili da tužiteljstvo postupi po službenoj dužnosti u skladu s člankom 309. Kaznenog zakona koji zabranjuje pritisak na pravosudnog dužnosnika.

Činjenica je da u tom članku stoji da se novinari mogu progoniti ako bilo što u sudskom postupku komentiraju i stoga držim da i novinari i pravni stručnjaci trebaju zatražiti da se ta odredba ukine jer je ispod svih demokratskih standarda i na mala vrata uvodi verbalni delikt, izjavila je Hloverka Novak-Srzić.

Napomenuvši kako nema potvrde da je snimka emisije zatražena radi kaznenog progona urednice, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić, koji je i sam bio gost emisije, ocijenio je kako nitko nije "pritiskao suce" i da to nije učinila ni Hloverka Novak Srzić kada je na kraju izrazila očekivanje da će Jović biti pušten iz pritvora.

"Emisija je govorila o moralnim, pravnim, političkim i svim drugim posljedicama ovog slučaja i nastojala ga je sa svih strana rasvijetliti", kazao je Lučić koji smatra kako bi bilo neprimjereno da tužiteljstvo reagira na način da pokrene kazneni postupak protiv urednice.

Člankom 309. KZ-a propisano je, među ostalim, da će se novčanom kaznom od 150 dnevnih dohodaka ili zatvorom do šest mjeseci kazniti onaj tko za vrijeme postupka pred sudom, a prije donošenja pravomoćne sudske odluke, u javnim sredstvima priopćavanja, na javnom skupu ili pred skupinom ljudi, iznosi svoje mišljenje o tome kako bi u tom slučaju pravosudni dužnosnik trebao postupati i kakve odluke donositi. To se ne odnosi na optuženika ili njegovog branitelja, ako su iznijeli svoje mišljenje nakon službenog priopćenja za javnost državnog odvjetnika ili suca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙