FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Urod duhana bit će manji najmanje 10 posto

VIROVITICA/ROVINJ, 15. rujna 2005. (Hina)-Ukupan planirani ovogodišnjiurod duhana od 10.190 tona, zbog elementarnih će nepogoda, bitismanjen za najmanje 10 posto, procjenjuju u Hrvatskim duhanima, a uUdruzi proizvođača duhana Krupan list procjenjuju da su tuče i poplaveodnijele 20 do 30 posto ovogodišnjeg uroda duhana zbog čega će njihoviproizvodni gubici biti oko 50 milijuna kuna.
VIROVITICA/ROVINJ, 15. rujna 2005. (Hina)-Ukupan planirani ovogodišnji urod duhana od 10.190 tona, zbog elementarnih će nepogoda, biti smanjen za najmanje 10 posto, procjenjuju u Hrvatskim duhanima, a u Udruzi proizvođača duhana Krupan list procjenjuju da su tuče i poplave odnijele 20 do 30 posto ovogodišnjeg uroda duhana zbog čega će njihovi proizvodni gubici biti oko 50 milijuna kuna.

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini, Slavoniji i Baranji, kako su izvijestili, ove godine ugovorena je proizvodnja duhana na 4.220 hektara, što je za oko 5 posto manje od prošlogodišnjih ugovorenih proizvodnih površina. Uz pad proizvodnih površina, uočljiv je pozitivan trend njihova okrupnjavanja, pa su ove godine Hrvatski duhani osigurali nabavu oko 100 novih sušnica za takve proizvođače duhana.

U polju je još oko 50 posto ovogodišnjeg uroda duhana, a pod pretpostavkom da ne bude daljnjih šteta od nevremena, očekujemo ovogodišnji manji ukupni urod duhana za oko 10 posto, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Vlado Drvenkar na ovogodišnjem šestom po redu Danu polja duhana. Dan je okupio proizvođače duhana sa sirovinskog područja Hrvatskih duhana iz Podravine, Slavonije i Baranje te domaće i strane poslovne partnere kao i predstavnike domaće znanosti i struke u proizvodnji duhana i duhanskih prerađevina.

Procjene ovogodišnjih šteta od tuče i poplava na duhanskim poljima još nisu završene, ali se očekuje da će iznositi nekoliko desetaka milijuna kuna. U normalnim klimatskim uvjetima ovogodišnja ukupna proizvodnja na 4.268 hektara trebala je dati urod od 10.190 tona duhana, koji će prema sadašnjim procjenama biti manji za oko 10 posto zbog prevelike količine oborina koje su pratile ovogodišnju proizvodnju duhana od sadnje pa do berbi duhana.

Nakon ekstremnih količina kiše, osobito tijekom kolovoza od čak 170 litara po četvornom metru, što je za tri do četiri puta više od uobičajene prosječne količine kiše na sirovinskom području proizvodnje duhana, uz stabilno i sunčano vrijeme tijekom rujna i u prvoj polovici listopada ukupno stanje ovogodišnje proizvodnje duhana mogle bi donekle popraviti preostale berbe duhana s kvalitetnijim urodom na onim proizvodnim površinama koje nisu bile poplavljene, ocijenio je Vinko Kozumplik sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, prenosi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙