FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izsvijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BUDIMPEŠTA - Ministri vanjskih poslova zemalja središnje i jugoistočne Europe pozdravili su u utorak u Budimpešti odluku EU-a o otvaranju pregovora s Hrvatskom, ocijenivši ju kao ohrabrujuću poruku za zapadni Balkan. "Pozdravljamo povijesnu odluku Europskog vijeća ... Početak pristupnih pregovora šalje poruku ohrabrenja cijeloj regiji", stoji u završnoj izjavi ministara vanjskih poslova proširenog Regionalnog partnerstva. Na skupu su sudjelovali šefovi diplomacija članica Partnerstva - Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, te ministri iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Albanije i Makedonije. Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je svim državama koje su poduprle odluku o početku pregovora između RH i EU.

SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako su u tijeku pregovori s predstavnicima vlade Sjedinjenih Država o pristupu i korištenju infrastrukture u BiH za potrebe američkih vojnih snaga. Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, ovim pregovorima je prethodilo usuglašavanje s tijelima vlasti BiH. "Sporazum je prvi bilateralni akt kojim se regulira nazočnost vojnih snaga SAD u BiH. Pravni osnov za njihovu dosadašnju nazočnost su multilateralni sporazumi s NATO-om i SFOR-om", pojašnjava Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

PEKING - Kineska Komunistička partija dogovorila je u utorak novi petogodišnji gospodarski plan za razdoblje od 2006-2010. godine, obećavši da će nastaviti poticati gospodarski rast, te raditi na smanjenju jaza između bogatog urbanog stanovništva i siromašnog sela. O novom planu četiri je dana iza zatvorenih vrata razgovaralo 350 najviših dužnosnika stranke predvođenih predsjednikom Huom Jintaom. Vlada nije objavila pojedinosti o mjerama koje uključuje 11. po redu petogodišnji plan otkako je Komunistička partija 1949. preuzela vlast.

ZAGREB/PEKING - Dan prije nego li će u svemir drugi put lansirati letjelicu s ljudskom posadom, kineska vlada je u utorak objavila da se protivi ratu u svemiru i da su njezine svemirske ambicije strogo mirnodopske. Kina u srijedu prijepodne planira drugi put u svojoj povijesti poslati čovjeka u svemir u letjelici Shenzhou VI, objavila je službena agencija Xinhua citirajući neimenovani izvor svemirske agencije. Drugi mediji, međutim, opreznije najavljuju lansiranje ovoga tjedna, javlja agencija France presse.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak je predsjednici CDU-a Angeli Merkel čestitao na dobivanju položaja njemačke kancelarke na temelju jučer sklopljenog sporazuma između CDU/CSU i SPD-a, izrazivši uvjerenje kako će Hrvatska i Njemačka osnažiti međusobne prijateljske odnose, priopćeno je iz Ureda Vlade za odnose s javnošću. "Siguran sam da ćemo prijateljske odnose između RH i SR Njemačke pod Vašim vodstvom osnažiti i zajedno pridonijeti projektu europskog udruživanja", poručio je hrvatski premijer Angeli Merkel.

PRAG - Europske zemlje su suočene s koncentracijom vlasništva u audiovizualnom sektoru "koja prijeti raznolikosti, pluralizmu i uredničkoj neovisnosti", proizlazi iz studije koju je u utorak objavio Institut Otvoreno društvo. Tijekom posljednjeg desetljeća privatne televizije su pale "u ruke nekoliko velikih aktera", dok je najveći dio audiovizualnog tržišta na nacionalnoj razini (do 80 posto u Bugarskoj, Hrvatskoj i Češkoj) "koncentriran na ograničen broj kanala, uglavnom ne veći od tri", pokazuje studija koju su izradili neovisni stručnjaci iz dvadesetak europskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙