FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Komentar Zakona o obveznim odnosima"

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Nakladnička kuća RRiF predstavilaje danas u Zagrebu knjigu "Komentar Zakona o obveznim odnosima", prvutakve vrste o tom zakonu, koji na snagu stupa 1. siječnjem 2006., kaojedan od temeljnih zakona koji uređuje gospodarske i druge odnosepravnih i fizičkih osoba te građana.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Nakladnička kuća RRiF predstavila je danas u Zagrebu knjigu "Komentar Zakona o obveznim odnosima", prvu takve vrste o tom zakonu, koji na snagu stupa 1. siječnjem 2006., kao jedan od temeljnih zakona koji uređuje gospodarske i druge odnose pravnih i fizičkih osoba te građana.

Knjigu, koja ima više od 1.900 stranica, predstavio je jedan od njenih deset autora Vilim Gorenc, napomenuvši da je Zakon o obveznim odnosima, kao prvi te vrste u samostalnoj Hrvatskoj, donesen u ožujku ove godine. Do tada odnosno do kraja ove godine u Hrvatskoj je važeći Zakon iz bivše države, još iz 1978.

Iako je od tada do danas taj zakon doživio jedanaest izmjena i dopuna, od kojih pet u samostalnoj Hrvatskoj, tek se s novim Zakonom, koji ima 1.165 članaka, u potpunosti obvezni odnosi u Hrvatskoj definiraju u skladu s zakonodavstvom i smjernicama zemalja EU-a. Na to se Hrvatska uostalom, kazao je Gorenc, obvezala u postupku pridruživanja EU.

Dodao je da je knjiga komentara tog zakona nastala zbog želje da se svima koji se susreću s građansko pravnim i trgovačkim ugovorima (poduzetnicima, građanima, pravnicima, ekonomistima i drugima) olakša njegovo razumijevanje i buduća primjena.

Naglasio je i da taj zakon uređuje sve ugovorne odnose, od ugovora o kupoprodajama, bankarskom jamstvu, osiguranju imovine, odgovornosti za nadoknade štete, do ugovora o darovanju i nasljedstvima, ugovornim i zateznim kamatama, kao i sva druga pitanja poslovnih i drugih odnosa.

Ističući najvažnije razlike u odnosu na dosadašnji zakon Gorenc je naglasio uvođenje ugovora u novi zakon koji prije nisu bili obuhvaćeni, poput ugovora o posudbi, nalogu, darovanju, najmu te dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Izdvojio je i nekoliko novih članaka u zakonu, pa tako članak Primjena običaja i prakse jasnije definirao poslovni i trgovački običaj, koji su prije, kaže Gorenc, više značili poslovni moral, a manje obvezni odnos. Novi je termin i trgovačka praksa, koja podrazumijeva odnos onih koji trguju dulje vrijeme.

Potpuna novost je i članak Prava osobnosti, kojim se više nego ikada do sada štite individualnost, privatnost, intimnost, ugled, čast i slično obiteljskog i poslovnog života.

Novi zakon jasnije definira i prestanak važenja određenih obveza, kao i rokove za ispunjenje pojedinih obveznih odnosa, pri čemu te rokove mogu ugovorno dogovoriti same stranke, što je najbolje, ili su pak uređeni zakonom.

Predstavljanje knjige "Komentara Zakona o obveznim odnosima" pratio je i seminar o njegovoj primjeni, kojemu je u zagrebačkom hotelu Westin prisustvovalo 50-ak predstavnika hrvatskih institucija, tvrtki i udruga.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙