FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RZB očekuje pojačano zanimanje stranih ulagača za Hrvatsku imovinu

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - RZB očekuje pojačano zanimanjestranih ulagača za Hrvatsku imovinu
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - RZB očekuje pojačano zanimanje stranih ulagača za Hrvatsku imovinu

HINA - Financijski servis

Početak pregovora Hrvatske i Europske unije o pristupu vjerojatno će potaknuti veće zanimanje stranih ulagača za hrvatsku imovinu budući da će Hrvatska morati ustrajati na definiranim reformama, zaključili su u izvješću o hrvatskom tržištu nakon početka pregovora s EU analitičari Raiffeisen Researcha RZB Grupe.

Početak pristupnih pregovora s EU mogao bi biti jako važan kada je u pitanju ubrzavanje reformi koje očekuju Hrvatsku a definirane su aktualnim stand-by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i programom PAL, dogovorenim sa Svjetskom bankom, podsjećaju u RZB. Ukazuju u prvom redu na gruntovnicu i sustav vlasništva, te na vladine subvencije javnim poduzećima koja posluju s gubitkom, kao što su brodogradilišta i Hrvatska željeznica.

U tom bi kontekstu domaće obveznice mogle zabilježiti rast potražnje i pritisak na cijene iako je smanjivanje spreada za domaće obveznice i euroobveznice najvećim dijelom već ostvareno.

Najpozitivniji scenarij za hrvatsko tržište već je ostvaren, što će se po našim očekivanjima očitovati kroz daljnji rast cijena i prometa najlikvidnijim dionicama, ističu analitičari RZB-a, napominjući da aktualni prinos po dionicama od početka godine iznosi 27 posto i da spada među najniže u regiji srednje i istočne Europe.

Kuna bi mogla biti izložena pritisku snažnijeg priljeva, što bi sljedećih dana moglo rezultirati padom njezina tečaja na razinu od 7,40 kuna za euro ili čak nešto niže, procjenjuju analitičari RBA, uz zaključak da usprkos vjerojatnom blagom slabljenju ne očekuju reprizu proteklih godina kada je deprecijacija kune bila nešto snažnija.

"Što se tiče rejtinga, predviđamo da će agencije za kreditni rejting obnoviti ranije pozitivne prognoze za hrvatski dug i ukazujemo na realnu mogućnost poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske za jedan stupanj u sljedećih tri do šest mjeseci", zaključuju stručnjaci RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙