FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posao.hr: 30 posto posloprimaca platilo bi mito za zaposlenje

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Na plaćanje mita u zamjenu zazaposlenje pristalo bi 30 posto tražitelja posla, dok njih gotovopolovica drži da su za dobivanje posla ključne veze i poznanstva,pokazalo je istraživanje 'Platiti za posao?', internet portalaPosao.hr.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Na plaćanje mita u zamjenu za zaposlenje pristalo bi 30 posto tražitelja posla, dok njih gotovo polovica drži da su za dobivanje posla ključne veze i poznanstva, pokazalo je istraživanje 'Platiti za posao?', internet portala Posao.hr.

U istraživanju provedenom tijekom rujna sudjelovala su 854 ispitanika, u najvećem broju u dobi od 25 do 34 godine, iz svih hrvatskih županija.

Uz 30 posto ispitanika koji bi pristali platiti mito kako bi dobili posao, njih 45 posto to ne bi učinilo, a samo bi 25 posto prijavilo podmićenog poslodavca.

Posloprimci koji su sudjelovali u istraživanju u najvećoj mjeri (54 posto) procjenjuju da se za posao u Hrvatskoj plaća iznos veći od 10 tisuća kuna, petina ispitanika je mišljenja da se taj iznos kreće između 5 i 10 tisuća kuna, a 15 posto je mišljenja da se iznos mita kreće od tisuću do 5 tisuća kuna.

Da su barem jednom platili nekome kako bi dobili posao, izjavilo je 28 posto ispitanika. S druge strane, od 29 posto ispitanika na izravan ili neizravan način tražen je mito odnosno novac kako bi poslodavci zaposlili baš njih.

Kao djelatnosti u kojima je mito prilikom zapošljavanja najrašireniji, sudionici istraživanja naveli su državnu službu i upravu (38 posto), ekonomiju i financije (14 posto), administrativne djelatnosti (11 posto), menadžment i upravljanje (7 posto) i zdravstvo (6 posto).

Prema tipu vlasništva tvrtke/institucije-poslodavca, 56 posto ispitanika drži da je korupcija najzastupljenija u državnom sektoru, 35 posto smatra da je u jednakoj mjeri zastupljena u državnom i u privatnom sektoru, a samo je 9 posto onih koji misle da se korupcija češće događa u privatnom sektoru.

Gotovo polovica, 49 posto ispitanika, drži da su za dobivanje posla ključne veze i poznanstva, 26 posto smatra da je to spremnost na plaćanje mita, 16 posto navelo je radno iskustvo, 5 posto obrazovanje, a 4 posto ih misli da je za dobivanje posla presudna sreća.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙