FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader putuje u dvodnevni posjet Češkoj

PRAG, 9. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader odlaziu ponedjeljak na čelu hrvatskog izaslanstva u dvodnevni posjet ČeškojRepublici kako bi s tamošnjim najvišim državnim dužnosnicimarazgovarao o daljnjem približavanju Hrvatske Europskoj uniji nakonotvaranja pristupnih pregovora i češkim iskustvima na tome putu kao io jačanju gospodarske i kulturne suradnje između dviju zemalja.
PRAG, 9. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader odlazi u ponedjeljak na čelu hrvatskog izaslanstva u dvodnevni posjet Češkoj Republici kako bi s tamošnjim najvišim državnim dužnosnicima razgovarao o daljnjem približavanju Hrvatske Europskoj uniji nakon otvaranja pristupnih pregovora i češkim iskustvima na tome putu kao i o jačanju gospodarske i kulturne suradnje između dviju zemalja.

Hrvatski premijer razgovarat će u ponedjeljak u Pragu sa svojim češkim kolegom Jirijem Paroubekom, dok će ga u utorak primiti predsjednik države Vaclav Klaus. Sanader će se sastati i s predsjednicima obaju domova češkog parlamenta, predsjednikom Zastupničkog doma Lubomirom Zaoralekom te predsjednikom Senata, Premyslom Sobotkom, a također i s čelnikom najjače oporbene stranke, Građanske demokratske stranke, Mirekom Topolanekom.

Tijekom boravka u Pragu premijer Sanader održat će predavanje na temu "Hrvatska na putu u EU" te sudjelovati u promociji sedmerojezičnog rječnika češkog benediktinca Petra Lodereckera, objavljenog 1605. kao plod suradnje s hrvatskim jezikoslovcem Faustom Vrančićem, a čiji će faksimil pretiska biti ove jeseni službeno objavljen u Zagrebu, uz 400. godišnjicu nastanka.

Ostali članovi hrvatskog izaslanstva, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, održat će u Pragu gospodarsku prezentaciju i razgovarati s predstavnicima čeških turoperatora, dok će ministar kulture Božo Biškupić o produbljivanju kulturne suradnje razgovarati s resornim ministrom Vitezslavom Jandakom.

Hrvatska je 11. svibnja 1992. uspostavila diplomatske odnose s tadašnjom Čehoslovačkom, a 1. siječnja 1993. s Češkom. Susreti najviših hrvatskih i čeških dužnosnika odvijali su se i tijekom 90-ih godina, a jačanje međusobnih odnosa osobito se bilježi nakon 2000. godine, kada je intenzivirana suradnja i potpisan niz sporazuma.

Politički dijalog između dvije zemlje posebice se intenzivirao ove godine. Premijer Sanader boravio je u Češkoj početkom 2005., sastavši se na marginama Microsoft Government Leaders Foruma u Pragu s tadašnjim premijerom Stanislavom Grossom. U travnju je u Češkoj, na poziv predsjednika Zastupničkog doma češkog parlamenta, boravio i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a krajem svibnja i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Za razliku od izvjesne suzdržanosti službenog Praga tijekom 90-ih godina, danas se odnosi dviju zemalja ocjenjuju vrlo dobrima, bez otvorenih pitanja. Gospodarski odnosi zaostaju, međutim, za političkima pa obje strane ističu potrebu intenziviranja gospodarske suradnje. Hrvatska je zainteresirana za suradnju s Češkom u okviru eurointegracijskih procesa i regionalnih inicijativa, povećanje robne razmjene i jačanje gospodarske suradnje, osobito u turizmu, koji u odnosima dviju država igra važnu ulogu s obzirom da Hrvatsku godišnje posjeti od 500-800 tisuća čeških turista.

Češki dužnosnici u više su navrata naglašavali svoju potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju i NATO, a također i spremnost Češke da prenese Hrvatskoj svoja iskustva iz procesa pregovaranja s EU. Nakon 3. listopada, kada je Češka na sjednici Vijeća ministara u Luxembourgu dala Hrvatskoj bezuvjetnu potporu o započinjanju pregovora za pristupanje Uniji, može se očekivati da će to biti i središnja tema razgovora hrvatskog premijera u Pragu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙