FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijsti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijsti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika očekuje da se Vlada što skorije očituje o njihovu zahtjevu za izjednačavanjem tzv. starih i novih umirovljenika, odnosno onih prije početka primjene novog Zakona 1. siječnja 1999. i nakon toga, s obzirom na velike razlike u mirovinama te o prijedlogu izvanrednog usklađivanja mirovina jednom godišnje prema rastu BDP-a, rekao je predsjednik stranke Vladimir Jordan na konferenciji za novinare. Prvi korak u tome trebao biti biti sastanak Povjerenstva za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom koje bi se trebalo sastati u četvrtak u Vladi, rečeno je.

VUKOVAR - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u vukovarskoj poslovnici Fine otvorio peti u nizu ureda Vlade Republike Hrvatske za ubrzanu komunikaciju građana i poduzetnika s državom HITRO.HR servis. "Kada smo krenuli u obnovu Vukovara znali smo da osim obnove kuća građanima treba pružiti perspektivu i radna mjesta, a njih nema bez poduzetnika i poduzetništva", poručio je Sanader, dodajući kako je otvaranjem servisa HITRO.HR Vlada spriječila "gubljenje vremena, živaca, te mito i korupciju". Uredi HITRO.HR dosad su, osim u Vukovaru, otvoreni u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a uskoro će i u Dubrovniku, najavio je predsjednik Uprave Fine Zoran Maksić. Nakon otvorenja servisa HITRO.HR., premijer Sanader je otkrivanjem poprsja prvoga predsjednika Franje Tuđmana svečano otvorio i obnovljeni Trg Republike Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) utemeljio je pravobranitelja (ombudsmana) za zaštitu okoliša kako bi se povisili standardi zaštite okoliša u reagiranju na štete i neposredne ugroze te preventivno kako bi se pravo na zdrav okoliš podiglo na razinu općeprihvaćenog ljudskog prava, koje se štiti dosljedno kao i ostala temeljna ljudska prava. Projekt će se ostvarivati radom Vijeća za zaštitu okoliša (čine ga stručnjaci i aktivisti) koje će kao kolektivni pravobranitelj na temelju uočenih eko-incidenata i nesreća koje pogađaju ljudski okoliš pokretati pravne i zakonodavne postupke te informirati javnost.

ZAGREB - Pod predsjedanjem ministra kulture Bože Biškupića održana je u Ministarstvu kulture sjednica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta na kojoj su izneseni podatci o pozitivnim finacijskim učincima ovogodišnjega Splitskoga ljeta. Jednoglasno je prihvaćeno programsko i financijsko izvješće 51. splitskog ljeta. Uz programsko izvješće, kako je priopćeno danas iz ministrova kabineta, iznesene su primjedbe glede jasnije koncepcije i programskog identiteta Splitskog ljeta. Ove je godine Splitsko ljeto ostvarilo pozitivnu financijsku razliku od 290.952 kune.

ZAGREB - Novi liber i Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu objavili su pretisak Sedmojezičnoga rječnika (Dictionarium septem diversarum lingvarum) Petrusa Lodereckerusa u povodu 400 godina prvotiska toga izdanja objavljena u Pragu 1605. Knjiga obuhvaća 576 stranica pretiska i 92 stranice dvojezičnoga dodatka na hrvatskom i češkom jeziku autora Vaclava Havela, Ive Sanadera, Radoslava Katičića, Marka Samardžije i Dušana Karpatskoga. Sedmojezični rječnik plod je suradnje hrvatskoga leksikografa isusovca Fausta Vrančića i češkog leksikografa benediktinca Petrusa Lodereckerusa.

ZAGREB - Dvije skupine ilegalnih migranata, ukupno njih 40, otkrivene su jučer kod Bregane i Lepoglave pri pokušaju prelaska hrvatsko-slovenske granice, doznaje se danas u zagrebačkoj i varaždinskoj policiji. Prvo je rano ujutro oko 6 sati na području Breganskog sela policija zaustavila kombi slovenskih registracijskih oznaka, u kojemu je 29-godišnji slovenski državljanin prevozio 15 ilegalnih migranata. Druga skupina od 25 ilegalnih migranata, među kojima i dvoje djece, otkrivena je u kombiju slovenskih registracijskih oznaka nakon telefonske dojave jučer poslijepodne da se iz Gornje Višnjice kod Lepoglave prema granici kreće sumnjivi kombi. Ilegalni migranti privedeni su prekršajnom sucu, dok je 25-godišnji vozač kombija, državljanin BiH, uhićen i protiv njega je najavljena kaznena prijava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙