FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Tempo pregovora s Turskom ovisit će reformama

ISTANBUL, 8. listopada 2005. (Hina/AFP) - Tempo pregovora izmeđuEuropske unije i Turske ovisit će o reformama koje će potonjapoduzeti, izjavio je u subotu u Istanbulu europski povjerenik zaproširenje Olli Rehn.
ISTANBUL, 8. listopada 2005. (Hina/AFP) - Tempo pregovora između Europske unije i Turske ovisit će o reformama koje će potonja poduzeti, izjavio je u subotu u Istanbulu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Brzina pregovaranja ovisit će ponajviše o ritmu reforma koje će Turska poduzeti", rekao je Rehn novinarima nakon susreta s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Predviđajući "težak put" s Turskom tijekom tih pregovora koji bi trebali trajati barem deset godina, Rehn je istaknuo kako treba prevladati "pogrešne predrasude" koje Turci imaju o Uniji, kao i predrasude nekih Europljana o Turskoj.

"Moramo popraviti našu komunikaciju", rekao je.

"Dakako, na našem će putu biti puno teškoća", rekao je Erdogan, ali je dodao kako vjeruje da će njegova zemlja "uspješno" dovršiti pristupne pregovore.

Turska je u utorak, pošto je 40 godina čekala pred vratima Unije, počela pristupne pregovore s europskim blokom, budući da su ministri vanjskih poslova EU-a u posljednji čas uspjeli razuvjeriti Austriju koja je Ankari htjela ponuditi "privilegirano partnerstvo" umjesto punopravnog članstva.

Olli Rehn će u subotu poslijepodne iz Istanbula doputovati u Hrvatsku, gdje će se sastati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙