FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolinda Grabar-Kitarović sa glavnim tajnikom NATO-a

BRUXELLES, 7. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska očekuje da će nakonEU-a i NATO ispravno vrednovati punu suradnju s Haškim sudom, što jetakođer uvjet i za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, izjavila je upetak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova KolindaGrabar-Kitarović.
BRUXELLES, 7. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska očekuje da će nakon EU-a i NATO ispravno vrednovati punu suradnju s Haškim sudom, što je također uvjet i za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

"Nadam se da će i NATO vrednovati punu suradnju s Haškim sudom", izjavila je ministrica nakon razgovora s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

"Očekujem da će dinamika približavanja EU-u imati utjecaja i na brzinu približavanja NATO-u", dodala je.

Prema riječima ministrice, glavni tajnik NATO-a je rekao da će se dinamika pristupa Hrvatske tom savezu temeljiti na ispunjavanju kriterija. U pogledu političkih kriterija NATO postavlja iste uvjete kao i Europska unija, s kojom je Hrvatska početkom ovoga tjedna započela pregovore o punopravnom članstvu.

Dužnosnik američkog State Departmenta Kurt Volker nedavno je u Bruxellesu izjavio da je stajalište Washingtona će se na sljedeće proširenje Saveza morati pričekati do 2008. te da Hrvatska i druge zemlje Jadranske povelje još nisu spremne za NATO i naznačio da bi se u paketu proširenja mogla naći i Ukrajina.

Ministrica je nakon razgovora također rekla da u NATO-u još nisu donijeli odluku o sljedećem krugu proširenja.

Ministrica Grabar-Kitarović predala je Schefferu četvrti godišnji plan Akcijskog plana za članstvo za 2005. i 2006. godinu. Ministrica je prenijela da je glavni tajnika NATO-a ocijenio da su se hrvatska proračunska izdvajanja za obranu približila standardima Saveza, ali da je potrebno još poraditi na strukturi proračunskih rashoda.

U razgovoru je također bilo riječi o sudjelovanju hrvatskih snaga u mirovnim operacijama u svijetu. Hrvatski sabor je nedavno donio odluku o povećanju vojnog osoblja u misiju u Afganistanu s 50 na 150.

Hrvatska također razmišlja kako pomoći Iraku kroz pružanje usluga u izgradnji institucija u toj zemlji, liječenju bolesne djece itd, ali se nije razgovaralo o vojnoj nazočnosti, rekla je ministrica.

Ministrica Grabar-Kitarović razgovarala je također u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i s američkom veleposlanicom pri NATO-u Victoriom Nuland te s direktorom Eurocontrola Victorom Aguadom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙