FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska- za četvrtak, 6. listopada

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 6. listopada.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 6. listopada.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravit će i, kako se očekuje, donijeti deklaraciju kojom će odluku slovenskog parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone na Jadranu proglasiti ništavnom. Prijedlog deklaracije razmotrili su u srijedu popodne Predsjedništvo Sabora u predsjednici klubova. U prijedlogu deklaracije kaže se da je zakon o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu slovenskog parlamenta ništavan i međunarodnopravno neutemeljen, a njegovo donošenje pokušaj povrjede suverenih prava Republike Hrvatske. Predlaže se razrješenje graničnih prijepora miroljubivo u skladu s Poveljom UN-a i odgovarajućim međunarodnim konvencijama. Prijedlogom deklaracije predviđa se zaključak Hrvatskog sabora da pitanje razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije treba rješavati pred međunarodnim pravosudnim tijelima (zgrada Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6 u 9,30 sati).

ZAGREB - Vlada bi na svojoj sjednici trebala donijeti Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2012. Vlada će dobiti informaciju o aktivnostima koje su poduzete vezano za nezakoniti rad djece u Međimurju, gdje se ljetos, vraćajući se s rada u polju, u šljunčari utopilo troje romske djece. Vlada bi trebala utvrditi izmjene i dopune Kaznenog zakona. Hoće li se te teme uistinu i naći pred članovima Vlade, pouzdano će se znati tek nakon sjednice Vladina Užeg kabineta (zgrada Vlade, Trg sc. Marka 2 u 12 sati).

ZAGREB - Uoči Svjetskog dana mentalnog zdravlja u zagrebačkom hotelu Westin bit će održan skup posvećen problemu stigme mentalne bolesti i tretmanu shizofrenih bolesnika. Posjetitelji će prolaskom kroz simulacijsku kabinu moći steći uvid u stvarnost kakvom je doživljava psihotični bolesnik i proživjeti nekoliko minuta 'stvarnosti prepravljene strahom' shizofrenog bolesnika. Događaju će sudjelovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (hotel Westin u 11 sati).

SUPETAR - U organizaciji Ministarstva kulture u Supetru na Braču počinje Druga međunarodna konferencija na kojoj će stotinjak stručnjaka raspravljati o ulozi narodnih knjižnica u nacionalnim politikama. Skup će otvoriti ministar kulture Božo Biškupić. Osim glavne teme, osobitu pozornost stručnjaci za knjižnice i arhive posvetit će i digitalizaciji kulturne baštine i provedbi multikulturalizma u knjižnicama. Među brojnim sudionicima dolazak su potvrdili i ravnatelji nacionalnih knjižica iz Češke, Nizozemske, Danske, Velike Britanije, Irske i drugih europskih središta (u 9 sati).

ZAGREB - Sjednica Državnog sudbenog vijeća (DSV) (zgrada Vrhovnog suda, Zrinski trg 3 u 9 sati).

ZAGREB - Sjednica zagrebačkog Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1 u 11 sati).

RIJEKA - Otvaranje Drugog francusko-hrvatskog susreta predstavnika lokalne samouprave o decentraliziranoj suradnji i politici lokalnog razvoja. Predstavnici francuskih i hrvatskih gradova na dvodnevnom skupu razmatrat će teme o lokalnoj samoupravi, decentralizaciji, lokalnom gospodarskom razvoju te turističkom razvoju u ruralnim i urbanim sredinama. Susret su organizirali grad Rijeka, Savez udruga gradova i općina Hrvatske, Savez ujedinjenih gradova Francuske i francusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj (gradska vijećnica, Korzo 16 u 9 sati).

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac održat će tribinu o razvitku medicinske znanosti u Hrvatskoj, u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Hrvatskog liječničkog zbora (Hrvatski lječnički zbor, Šubićeva 9 u 17,30 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare Zajednice povratnika Hrvatske (Radnička cesta 22 u 13 sati).

ZAGREB - Knjiga članaka, razgovora, polemika, govora i pisama svjedoka povijesnih događaja u Hrvatskoj od 1990. do 2005. "Postignuća i utopije" akademika Davorina Rudolfa, u izdanju zagrebačkoga Nakladnog zavoda "Globus" bit će predstavljena u Europskom domu u Zagrebu. Davorin Rudolf, ministar pomorstva i vanjskih poslova u prve tri hrvatske vlade nakon demokratskih promjena, u knjizi (480 str.) iznosi gledišta i polemičke tekstove o hrvatskoj državi, njezinoj vanjskoj politici, državnim granicama, političkom revanšizmu, šefovima država - Tuđmanu, Mesiću, Titu, Miloševiću, premijerima - Sanaderu, Račanu, Markoviću, političarima, javnim i kulturnim djelatnicima, hrvatskim proljećarima i t. d. Knjigu će kako je najavljeno predstaviti Franjo Gregurić, Milan Ramljak i Željko Krušelj. (Europski dom, Jurišićeva 1 u 19 sati).

RIJEKA - Premijernom koncertnom izvedbom opere G. Donizettija "Maria Stuarda" pod ravnanjem Nikše Bareze otvorit će se sezona 2005./2006. u HNK "Ivana pl. Zajca". Time će se obilježiti 120 godina od otvaranja zgrade riječkog HNK a koncertna izvedba postavlja se u sjećanje na 200 godina od smrti Friedricha Schillera, po čijoj je drami napisan libreto opere. Kao solisti će nastupiti Katja Pieweck iz Njemačke, Svetlana Kačur iz Rusije, Martina Gojčeta Silić iz Hrvatske, Vincente Ombuena Valls iz Španjolske, Jorge Vaz de Carvalho iz Portugala i Aleksandar Cimbaljuk iz Ukrajine. Uz njih nastupit će Simfonijski orkestar i zbor HRT Zagreb i zbor Opere riječkog HNK (HNK "Ivana pl. Zajca" u 19,30 sati).

ZAGREB - Početak dvodnevnog filozofskog simpozija "Izgledi povijesnog mišljenja" u povodu 80. obljetnice rođenja Vanje Sutlića, koji je svojim djelom ostavio dubok trag u suvremenoj hrvatskoj filozofiji i kulturi uopće. Skup organizira Časopis za književnost, umjetnost i znanost "Tvrđa", Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski centar PEN-a (Vila Arko, Basaričekova 24 u 10 sati).

ZAGREB - Otvorenje izložbe kolaža "Polja" Marcele Munger (AGM - Art Point Centar, Gundulićeva 21 u 20,30 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu otvaranja izložbe Munira Vejzovića "Ars Amandi" (galerija Klovićevi dvori u 10,30 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne- Neven Leskovar

poslijepodne- Srebrenka Parlov

navečer- Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙