FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka Gorbačovu dodijelila augsburšku mirovnu nagradu

BERLIN, 6. listopada 2005. (Hina) - Bivši sovjetski predsjednik MihailGorbačov primio je u srijedu u Augsburgu Augsburšku mirovnu nagradu zasvoje doprinose u procesu njemačkog ujedinjenja.
BERLIN, 6. listopada 2005. (Hina) - Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov primio je u srijedu u Augsburgu Augsburšku mirovnu nagradu za svoje doprinose u procesu njemačkog ujedinjenja.

U govoru povodom dodjele nagrade, koju Gorbačov dijeli s leipciškim protestantskim svećenikom Christianom Fuehrerom, bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher pohvalio je povijesni doprinos dvojice dobitnika.

"Dobitnici nagrade su čitavom svijetu pokazali da se u odlučujućim trenucima može držati devize bez nasilja", izjavio je Genscher obraćajući se okupljenima.

U obrazloženju ovogodišnje nagrade se navodi da su oba dobitnika "svaki sa svoje pozicije" pridonijeli mirnoj promjeni vlasti u DDR-u i padu Berlinskog zida.

Fuehrer je jedan od organizatora tzv. prosvjeda ponedjeljkom kojima je na jesen 1989. započeo pad režima u DDR-u. Gorbačov je demokratizacijom Sovjetskog Saveza omogućio mirovne revolucije na istoku Europe.

Augsburška mirovna nagrada podsjeća na sklapanje vjerskog mira između protestanata i katolika prije 450 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙