FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina ostaje glavna ruta za isporuku ruskog plina Europi

KIJEV, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Čelnik ukrajinske državne naftnekompanije umanjio je značaj plinovoda između Rusije i Njemačke o čijojje izgradnji ovih dana potpisan sporazum, ustvrdivši da će Ukrajinaostati glavna ruta za transport ruskog plina u Europu.
KIJEV, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Čelnik ukrajinske državne naftne kompanije umanjio je značaj plinovoda između Rusije i Njemačke o čijoj je izgradnji ovih dana potpisan sporazum, ustvrdivši da će Ukrajina ostati glavna ruta za transport ruskog plina u Europu.

"Ukrajinski transportni sustav za plin je bio, jest i ostat će zauvijek glavni transportni sustav ruskog plina u Europu", izjavio je Olexiy Ivchenko, čelnik Naftogaza.

Prošloga tjedna ruski energetski div Gazprom i njemački E.On i BASF potpisali su sporazum o izgradnji pet milijardi dolara vrijednog plinovoda koji bi povezivao Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora na svečanosti na kojoj su prisustvovali ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Ivchenko je rekao kao će za izgradnju planiranog plinovoda trebati najmanje 7 godina a da njegov kapacitet od 23 milijarde prostornih metara nije dovoljan da bi ozbiljno utjecao na transportno tržište plina.

Ukrajina trenutno transportira više od 120 milijardi prostornih metara ruskog plina godišnje na europska tržišta.

Ruta rusko-njemačkog plinovoda ispod Baltičkog mora, u dužini 1.200 kilometara, razljutila je Poljsku i baltičke zemlje, koje će izgubiti unosne pristojbe od transporta jer se zaobilazi njihov teritorij. Također, tvrde da će taj plinovod smanjiti njihovu energetsku sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙