FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški optuženik Sredoje Lukić u srijedu odlazi u Haag

BEOGRAD,14.rujna 2005.(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić koji se uutorak dragovoljno predao vlastima Republike Srpske (RS) u Den Haagće otputovati u srijedu, javljaju beogradski elektronski mediji.
BEOGRAD,14.rujna 2005.(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić koji se u utorak dragovoljno predao vlastima Republike Srpske (RS) u Den Haag će otputovati u srijedu, javljaju beogradski elektronski mediji.

Njegova predaja je rezultat suradnje službi sugurnosti RS i Republike Srbije, a u Hag će otputovati iz Republike Srpske .

Optužnica ICTY protiv Sredoja Lukića se odnosi na zločine nad Muslimanima u Višegradu. Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Zajedno s rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem Sredoje Lukić je bio pripadnik paravojne skupine koja se često spominjala pod nazivima "Bjeli orlovi" i "Osvetnici", a koja je surađujući sa srpskom lokalnom policijom i vojnim postrojbama zavodila teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom na području Višegrada.

Lukićev rođak Milan, također optužen za ratne zločine, uhićen je u kolovozu u Argentini i čeka izručenje Hagu. Sredoje Lukić jedan je od preostale šestorice optuženih Srba za kojima Haški tribunal još traga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙