FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas na Hrvatskom radiju kako ne razmišlja, da zbog 'slučaja' Liburnija' smijeni Vladina potpredsjednika Damira Polančeca, tvrdeći da je Polančec, kao i sama Vlada u tom slučaju bio doveden u zabludu. Najavu iz oporbe, konkretno SDP-a, da će tražiti Polančecovu smjenu, Sanader je rekao da treba pričekati da oporba i službeno ispuni svoju najavu. Premijer je na Hrvatskom radiju odlučno odbacio tvrdnju da je Vlada pod pritiskom javnosti povukla odluku o predaji dionica Liburnije Dom i SN holdinzima. Najavio je da bi za nekoliko tjedana trebao biti gotovo prijedlog novog zakona o privatizaciji kojim će se, urediti i radničko dioničarstvo. Ponovio je da Vlada na dva načina može reagirati na moguće poskupljenje naftnih derivata - plivajućim trošarinama, ili traženjem da INA na račun svoje dobiti zadrži što niže cijene.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa uskoro će australskim vlastima uputiti izmijenjenu molbu za izručenjem Antuna Gudelja, osuđenog pa pomilovanog zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira 1991., jer Gudelj živi u Australiji i ima tamošnje državljanstvo. Ministarstvo je danas priopćilo da je u postupku izmjena molbe za Gudeljevim izručenjem, budući da je Australija u svibnju ove godine diplomatskim putem Hrvatskoj vratila dopunjenu molbu iz 2003., uz naznaku da je australska vlada izmijenila zakon o izručenju u odnosu na RH. Gudelj je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, dopredsjednika tadašnjega Izvršnog vijeća Općine Osijek Gorana Zobundžije i vijećnika Skupštine općine Osijek Milana Kneževića, te zbog pokušaja ubojstva predsjednika Mjesne zajednice "Tenja" Mirka Tubića.

SPLIT - Županijski sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju istrage i pritvaranju jučer privedenih triju osoba osumnjičenih za pljačku novca iz dostavnog vozila trgovačkog poduzeća "Tommy" u prosincu prošle godine u Solinu te pljačku Erste Steiermarkische banke u travnju u Zagrebu, potvrđeno je danas na Sudu. Za pljačku Tommyja terete se Milan Knežević i Boris Anić, obojica iz Splita. Marin Bešlić iz Splita osumnjičen je da je bio jedan od pljačkaša banke u čemu je sudjelovao i jedan od privedenih pljačkaša Tommyja. U jednu i drugu pljačku umiješan je i Ivica Roguljić koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj i još nije dostupan hrvatskom pravosuđu, doznaje se u USKOK-u. Osumnjičeni su se pred istražnim sucem branili šutnjom.

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a popodne je raspravljalo o aktulanim političkim prilikama u državi te vanjskopolitičkim aktivnostima usmjerenim na približavanje Hrvatske EU, doznaje se nakon sjednice. Glasnogovornik stranke Ratko Maček izvijestio je da je Predsjedništvo HDZ-a definiralo i neke od zadaća u djelovanju stranke do svršetka godine. Maček nije pobliže govorio ni o jednoj od raspravljenih tema, najavivši da će više riječi o tome biti na konferenciji za novinare koju će predsjednik HDZ-a Ivo Sanader održati sutra u stranačkoj središnjici.

ZAGREB - Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović odgovorio je danas na otvoreno pismo predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu u vezi s poskupljenjem nafte i naftnih derivata. U "otvorenom odgovoru na otvoreno pismo" Begović u ime Vlade ističe kako Vlada nije nimalo iznenađena sadržajem, intonacijom i načinom objave toga pisma te da je ona "za razliku od toga i drugih istupa NHS-a" odabrala otvoren, argumentiran i iskren socijalni dijalog s predstavnicima sindikalnih središnjica o svim ključnim pitanjima od posebnog i općeg interesa za sindikate i građane. Begović ističe da se Hrvatska odlučila za razvoj socijalno-tržišnog gospodarstva te da "svatko razuman" kad kritizira i predlaže određena rješenja, mora polaziti upravo od tih načela.

ZADAR - Čelnici županijske i gradske organizacije HSP-a u Zadarskoj županiji Ivan Miličević i Danijel Kotlar na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili žaljenje što hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo Kapetana Dragana, zapovjednika srpskih postrojba koje su napadale Hrvatsku upravo na zadarskom području. Kotlar, zapovjednik jedne od brigada na zadarskom području u vrijeme Domovinskog rata, kaže kako mu je poznato da je Kapetan Dragan djelovao pod kodnim imenom Lisac i da je zapovijedao postrojbama koje su 1993. ponovno okupirale Škabrnju nakon što ju je nakratko bila oslobodila hrvatska vojska. Na novinarske upite o generalu Anti Gotovini Kotlar je kazao da nisu iskorištene sve pravne, diplomatske i političke mogućnosti da se pobije optužnica protiv Gotovine.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara najoštrije osuđuje fizičke napade na konduktere i njihovo dostojanstvo, a zbog sve češćih napada traži od Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) da im pruži odgovarajuću zaštitu i zaštiti imovinu HŽ-a, priopćili su večeras iz tog sindikata. Sindikat napominje kako je glavni razlog huliganstva i krađa u vlakovima nedostatna pratnja i neprimjerena pomoć MUP-a. Podsjeća kako je u jučerašnjem napadu huligana u vlaku na pruzi Savski Marof - Zaprešić ozlijeđen kondukter Ivan Vrančić. Iz sindikata napominju kako se kondukterima svaki dan prijeti vatrenim i hladnim oružjem, a zbog šteta koje u vagonima nanose huligani oštećen je i HŽ.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin danas su na radnom sastanku u Gradskom poglavarstvu razgovarali o gradskim stanovima kojima se koriste djelatnici MUP-a i o sigurnosti u Zagrebu, a na sastanku je potvrđeno da ni jedan djelatnik MUP-a ne će biti "potjeran na ulicu". S tim u vezi radne će skupine u MUP-u i Poglavarstvu u roku od 30 dana utvrditi koliko je policajaca i drugih djelatnika MUP-a u gradskim stanovima i naći rješenje za njih "prebijanjem" vrijednosti nekretnina između države i grada ili na drugi način. U razgovoru o sigurnosti građana ministar Kirin je naglasio da će svim zakonskim mogućnostima nastojati riješiti pitanje nasilničkog i huliganskog ponašanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙