FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

'Hrvatski dan' u Grazu: Unapređivanje hrvatsko-austrijske gospodarske suradnje

GRAZ, 4. listopada 2005. (Hina) - O daljnjem unapređenjuhrvatsko-austrijske gospodarske suradnje razgovaralo se u utorak na"Hrvatskom danu" u Grazu, na kojem je sudjelovalo oko 200 sudionika izgospodarskog i političkog života Austrije i Hrvatske i 60-takpredstavnika hrvatsko-austrijskih tvrtki, koji su dogovarali budućuposlovnu suradnju, posebno u metaloprerađivačkoj industriji.
GRAZ, 4. listopada 2005. (Hina) - O daljnjem unapređenju hrvatsko-austrijske gospodarske suradnje razgovaralo se u utorak na "Hrvatskom danu" u Grazu, na kojem je sudjelovalo oko 200 sudionika iz gospodarskog i političkog života Austrije i Hrvatske i 60-tak predstavnika hrvatsko-austrijskih tvrtki, koji su dogovarali buduću poslovnu suradnju, posebno u metaloprerađivačkoj industriji.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovačke komore Georg Doppelhofer čestitao je Hrvatskoj na otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom, naglasivši vrlo dobre austrijsko-hrvatske gospodarske odnose i izrazio nadu da će u budućnosti oni biti još intenzivniji.

Tom prigodom predstavnici austrijskih i hrvatskih tvrtki razgovarali su o poboljšanju hrvatsko-štajerske suradnje u sklopu "Burze metala", zbog boljeg korištenja postojećih kapaciteta i ispitivanje mogućnosti za proširenje suradnje. Hrvatsko-štajerska burza metala bit će, kako je istaknuto, prigoda hrvatskim tvrtkama da povećaju izvoz na austrijsko tržište.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec zahvalio je Austriji na snažnoj i stalnoj potpori hrvatskom putu u punopravno članstvo Europske unije što je, kako je rekao, urodilo otvaranjem pristupnih pregovora. Također je zahvalio Hrvatsko-austrijskoj trgovačkoj komori u Grazu na promicanju gospodarskih odnosa dvije prijateljske države.

Od prioriteta hrvatske gospodarske politike naveo je povećanje gospodarskog rata, smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda građana. "Namjera je ostvariti jaču integraciju Hrvatske u svjetska gospodarska kretanja. To će biti moguće kroz povećanje konkurentnosti", kazao je Polančec govoreći o "Novim putevima hrvatske gospodarske politike".

Dodao je da aktualni makroekonomski pokazatelji pokazuju stabilnost hrvatskog gospodarstva, visok stupanj ispunjavanja europskih kriterija, što će, kako je istaknuo, olakšati i ubrzati predstojeće pregovore s Europskom unijom.

Veleposlanik RH u Republici u Austriji Zoran Jašić pohvalio je rad hrvatsko-austrijske trgovačke komore posebice u svezi s razmjenom iskustava vezanih za osnivanje tzv. "clastera", kao oblika povezivanja poduzeća sa svrhom ostvarivanja zajedničke suradnje u metaloprerađivačkim i drvnim djelatnostima.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran istaknuo je da se Hrvatska obrtnička komora i njezini članovi pripremaju spremno dočekati predstojeće promijenjene aktivnosti povezane s procesom pregovora Hrvatske i Europske unije.

U Grazu su potpisana i dva pisma namjere između Štajerske i Hrvatske o promicanju suradnje na području malih i srednjih poduzeća te suradnje na 'interreg' projektima unapređenja regionalne suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙