FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđen sastanak radne skupine EU za Hrvatsku ovoga vikenda

BRUXELLES, 27. rujna 2005. (Hina) - Točan datum sastanka Radne skupineEU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom još nije određen,ali će se sigurno održati tijekom predstojećeg vikenda, potvrđeno je uutorak u Bruxellesu.
BRUXELLES, 27. rujna 2005. (Hina) - Točan datum sastanka Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom još nije određen, ali će se sigurno održati tijekom predstojećeg vikenda, potvrđeno je u utorak u Bruxellesu.

"Sastanak Radne skupine održat će se bilo kada u razdoblju između petka, 30. rujna i ponedjeljka 3. listopada", rekao je glasnogovornik britanskog predstavništva pri EU-u Jonathan Allen.

Prema austrijskim izvorima, o sastanku Radne skupine više će se znati u četvrtak nakon sastanka COREPER-a, tijela koji čine veleposlanici zemalja članica i koje priprema sjednice Vijeća ministara.

Britansko predsjedništvo EU-a će na sastanku COREPER-a u četvrtak pokušati dobiti suglasnost zemalja članica oko pregovoračkog okvira za Tursku, koji mora biti usvojen jednoglasno kako bi pregovori s Ankarom mogli započeti kako je i predviđeno u ponedjeljak, 3. listopada.

Britancima, koji snažno zagovaraju Tursku, najveću zapreku predstavljaju Austrijanci, koji žele da se u pregovorački okvir za Tursku uvrsti tzv. privilegirano partnerstvo kao alternativa punopravnom članstvu, za što turska vlada ne želi ni čuti.

Britanski i austrijski predstavnici održali su u ponedjeljak navečer bilateralni sastanak u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći rješenje, ali prema diplomatskim izvorima nije postignut napredak.

Stoga se u utorak pojavila ideja da se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupe dan ranije, već u nedjelju navečer, kako bi riješili pitanje pregovaračkog okvira i time otvorili put za svečanost otvaranja pregovora s Turskom.

U tom slučaju, čini se najvjerojatnijim da se sastanak Radne skupine EU-a za Hrvatsku održi u nedjelju navečer.

Prema diplomatskim izvorima, moguće su sve opcije u pogledu odluke o pregovorima s Hrvatskom, što znači da bi se pregovori mogli otvoriti 3. ili 4. listopada ili se odgoditi za kasnije.

Međutim, prema diplomatskim izvorima, odluka o Hrvatskoj mogla bi čekati zbog načina odlučivanja u Švedskoj, čiji predstavnik prije svake važnije odluke u EU-u mora dobiti odobrenje nadležnog odbora u švedskom parlamentu.

Riječ je o uobičajenoj proceduri prema kojoj bilo koji švedski ministar pred nadležnim parlamentarnim odborom iznese moguće ishode ministarskih sastanaka EU-a, za koje mu onda članovi toga odbora daju ili odbiju odobrenje za moguću odluku.

Budući da je Vijeće EU-a već usvojilo pregovorački okvir za Hrvatsku, a u službenim zaključcima je zapisano da pregovori mogu početi "čim Vijeće ustvrdi da postoji puna suradnja" s Haškim sudom, od švedskih se parlamentaraca samo može tražiti suglasnost s ocjenom da Hrvatska ispunjava postavljeni uvjet suradnje s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙