FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjava predsjednika Mesića u povodu Svjetskog dana zaštite životinja

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićdanas je u povodu 4. listopada, Svjetskog dana zaštite životinja,istaknuo kako je "održanje životinjskih vrsta nerazdvojna komponentanapora za očuvanje okoliša, dok je zaštita životinja usko vezana uzdosegnutu, odnosno željenu razinu civilizacije".
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u povodu 4. listopada, Svjetskog dana zaštite životinja, istaknuo kako je "održanje životinjskih vrsta nerazdvojna komponenta napora za očuvanje okoliša, dok je zaštita životinja usko vezana uz dosegnutu, odnosno željenu razinu civilizacije".

"Republike Hrvatska ima interesa, a mora pokazati i volju, da dade svoj doprinos globalnim nastojanjima da se očuvaju ugrožene životinjske vrste, kao i da u svojim granicama ostvari razinu zaštite životinja koje žive uz čovjeka, radnih životinja, ali i tzv. kućnih ljubimaca, primjerenu europskim standardima".

"Koristim priliku da odam priznanje svim organizacijama i skupinama entuzijasta koje u Hrvatskoj ulažu velike napore, često bez dovoljno pomoći i razumijevanja šire društvene zajednice, kako bi se očuvala priroda i provela djelotvorna zaštita životinja", navodi u izjavi upućenoj javnosti predsjednik Mesić.

U izjavi navodi i kako su "ubrzani napredak i razvoj u mnogim dijelovima svijeta plaćeni visokom cijenom. Nerazvijene zemlje tonu u još veće siromaštvo i nerazvijenost, dok nemilosrdno potčinjavanje prirode isključivo interesu kapitala rezultira nestankom s lica Zemlje brojnih životinjskih vrsta. To je gubitak što ga nitko i nikada više ne može nadoknaditi. Stoga valja podržati borbu za očuvanje prirodnog okoliša i učiniti sve što se može, kako bi se spriječilo da se nastavi uništavanje životinjskih vrsta. S druge strane ne smije se zanemariti ni dobrobit životinja koje žive uz čovjeka. Malo je poznato da su neke zemlje, primjerice Savezna Republika Njemačka, zaštitu životinja uklopile i u ustavne odredbe. Briga za životinje ni na koji način nije u suprotnosti s brigom za ljude. Dapače, ona senzibilizira čovjeka za poštivanje živih bića i života u svim njegovim pojavnim oblicima", navodi predsjednik Mesić u izjavi za javnost u povodu 4. listopada, Svjetskog dana zaštite životinja, dana posvećenog održanju životinjskih vrsta i zaštiti životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙