FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba slika, crteža i kolaža Antona Cetina u Mimari

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatske maticeiseljenika, u Muzeju Mimara danas je otvorena izložba radovahrvatsko-kanadskog slikara Antona Cetina "Slike - crteži - kolaži".
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Muzeju Mimara danas je otvorena izložba radova hrvatsko-kanadskog slikara Antona Cetina "Slike - crteži - kolaži".

Riječ je o četrdesetak radova novijeg Cetinova stvaralačkog ciklusa, a izložba je tijekom ove godine bila postavljena u Vukovaru, Sarajevu, Puli, Zadru i Dubrovniku.

Po riječima autorice predgovora Lilijane Domić, Cetinovi simboli su ponajprije glava, poprsje, cvijet i ptica, a cvijet i ptica nerijetko su spojeni u jedno. Na njima je također i otvor, prozor, kao naznaka novih vizura i vizija.

Anton Cetin rodio se 1936. u Bojani pokraj Čazme. Školu primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, a 1964. diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Marijana Detonija. Do 1968. boravio je u Parizu, a zatim je otišao u Toronto, gdje i danas radi kao profesionalni slikar i grafičar.

Prvu grafičku mapu "Eva i mjesec" objavio je 1975., a osam godina kasnije s književnikom Stjepanom Šešeljem objavio je i pjesničko-grafičku mapu "Amerika Croatan America", posvećenu iseljenom hrvatskom puku.

Otvorenje Galerije "Anton Cetin" u Bjelovaru 2001. na neki je način i autorov povratka rodnom kraju.

Cetin je do sada održao više od stotinu samostalnih i 200 skupnih izložaba, a za svoj je rad višestruko nagrađivan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙