FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw: Nalazimo se u vrlo teškoj fazi pregovora

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina/APA/AFP) - Rasprava opregovaračkom okviru za Tursku, nastavljena u ponedjeljak na sastankuVijeća ministara EU-a u Luxembourgu, i dalje ne daje rezultate.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina/APA/AFP) - Rasprava o pregovaračkom okviru za Tursku, nastavljena u ponedjeljak na sastanku Vijeća ministara EU-a u Luxembourgu, i dalje ne daje rezultate.

"Nalazimo se u vrlo teškoj fazi pregovora i ishod nikako nije siguran", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Austrijska agencija APA javila je da je bilateralni razgovor između britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa i njegove austrijske kolegice Ursule Plassnik o turskom pitanju u ponedjeljak ujutro završio bez rezultata.

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je ponovio "svoje suzdržano stajalište" prema mogućem pristupanju Turske u EU. "Moje suzdržano stajalište o pristupanju Turske ne dolazi od bilo kakvog odbijanja Turaka nego od koncepta koji ja imam o političkoj Europi, o jednoj vrlo integriranoj Europi", rekao je Sarkozy koji je predsjednik vladajuće stranke UMP-a (Savez za pokret naroda).

Podsjetio je i da je njegova stranka glasovala protiv ulaska Turske u EU. "Francuzi će se izjasniti referendumom u određenom trenutku. Ako Francuzi kažu ne, neće biti pristupanja Turske", dodao je Sarkozy.

Na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u nedjelju navečer, sazvanom kako bi se uklonila zadnja prepreka za planirani početak pregovora s Turskom predviđen za ponedjeljak poslije podne, i nakon višesatnih pokušaja uvjeravanja, Austrija je ustrajala u svom stajalištu da ne prihvati predloženi pregovarački okvir za Tursku.

Beč se već tjednima protivi formulaciji u predloženom pregovaračkom okviru u kojem stoji da je "zajednički cilj pregovora članstvo" u otvorenom procesu čiji se ishod ne može zajamčiti, a da bi u slučaju neuspjeha pregovora Turska bila povezana s EU-om "najčvršćim mogućim vezama". Austrija želi da se u tekst unese alternativa punopravnom članstvo, to jest da da pregovori mogu rezultirati i privilegiranim partnerstvom. Beč također inzistira na tome da se što prije otvore pregovori s Hrvatskom.

Zbog Turske je pomaknut i sastanak Radne skupine EU-a, koja treba procijeniti hrvatski napredak u suradnji s Haškim sudom, što je EU postavila kao uvjet za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙