FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski ministar vanjskih poslova podržava Tursku

LONDON, 2. listopada 2005. (Hina/AP) - Britanski ministar vanjskihposlova Jack Straw podržao je u nedjelju početak pristupnih pregovoraTurske s Europskom unijom upozoravajući na opasnost od produbljivanjapodjela između uglavnom kršćanskih i uglavnom muslimanskih zemalja.
LONDON, 2. listopada 2005. (Hina/AP) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw podržao je u nedjelju početak pristupnih pregovora Turske s Europskom unijom upozoravajući na opasnost od produbljivanja podjela između uglavnom kršćanskih i uglavnom muslimanskih zemalja.

"Zabrinuti smo zbog tzv. sukoba civilizacija", rekao je Straw za televiziju BBC. "Zabrinuti smo zbog te teološko-političke podjele koja bi mogla produbiti granicu između tzv. zemalja kršćanskoga i onih islamskoga naslijeđa", rekao je i dodao: "Želimo da Turska uđe u Europsku uniju, a ne da bude odgurnuta u drugome smjeru".

Početak pregovora o članstvu s Turskom odavno je zakazan za 3. listopada, ali Austrija je u zadnji čas dovela u pitanje početak pregovora s većinski muslimanskom zemljom i predložila da EU razmotri mogućnost davanja "privilegiranoga partnerstva".

Straw, čija zemlja do kraja prosinca predsjeda EU-ovim predsjedništvom, u nedjelju navečer putuje u Luxembourg gdje će se održati izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova kojim se želi uvjeriti Austriju da odustane od prigovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙