FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw: nalazimo se u vrlo teškoj fazi pregovora

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Rasprava o pregovaračkomokviru za Tursku, nastavljena u ponedjeljak na sastanku Vijećaministara EU-a u Luxembourgu, i dalje ne daje rezultate.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Rasprava o pregovaračkom okviru za Tursku, nastavljena u ponedjeljak na sastanku Vijeća ministara EU-a u Luxembourgu, i dalje ne daje rezultate.

"Nalazimo se u vrlo teškoj fazi pregovora i ishod nikako nije siguran", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u nedjelju navečer, sazvanom kako bi se uklonila zadnja prepreka za planirani početak pregovora s Turskom predviđen za ponedjeljak poslije podne, i nakon višesatnih pokušaja uvjeravanja, Austrija je ustrajala u svom stajalištu da ne prihvati predloženi pregovarački okvir za Tursku.

Zbog Turske je pomaknut i sastanak Radne skupine EU-a, koja treba procijeniti hrvatski napredak u suradnji s Haškim sudom, što je EU postavila kao uvjet za početak pregovora.

Britansko predsjedništvo nije ni u bilateralnim razgovorima s austrijskim izaslanstvom uspjelo slomiti otpor Austrije.

Beč se već tjednima protivi formulaciji u predloženom pregovaračkom okviru u kojem stoji da je "zajednički cilj pregovora članstvo" u otvorenom procesu čiji se ishod ne može zajamčiti, a da bi u slučaju neuspjeha pregovora Turska bila povezana s EU-om "najčvršćim mogućim vezama".

Austrija želi da se u tekst unese alternativa punopravnom članstvo, to jest da da pregovori mogu rezultirati i privilegiranim partnerstvom. Beč također inzistira na tome da se što prije otvore pregovori s Hrvatskom.

(Hina) xsv ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙