FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

COREPER ponovno o Turskoj i Hrvatskoj

BRUXELLES, 29. rujna 2005. (Hina) - Britansko predsjedništvo EU-apokušat će u četvrtak na sastanku Odbora stalnih predstavnika(COREPER) ukloniti zadnju prepreku za otvaranje pristupnih pregovora sTurskom te odrediti datum sastanka Radne skupine za procjenu hrvatskesuradnje s Haškim sudom.
BRUXELLES, 29. rujna 2005. (Hina) - Britansko predsjedništvo EU-a pokušat će u četvrtak na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) ukloniti zadnju prepreku za otvaranje pristupnih pregovora s Turskom te odrediti datum sastanka Radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Veleposlanici zemalja članica EU-a, okupljeni u COREPER-u, tijelu koje priprema sastanke Vijeća ministara, pokušat će u četvrtak prije podne još jednom usuglasiti tekst pregovaračkog okvira za Tursku, bez čega se ne mogu otvoriti pregovori s Ankarom planirani za ponedjeljak 3. listopada.

Ne uspije li se postići dogovor na veleposlaničkoj razini, to se pitanje prebacuje na ministre koji bi se trebali sastati već u nedjelju navečer u Luxembourgu, ako do tada ne bude dogovora.

O rezultatima razgovora o Turskoj ovisi i kada će se održati sastanak Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom. Dobije li Hrvatska na tom sastanku pozitivnu ocjenu za provedbu Akcijskog plana za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine, otvorio bi se put za otpočinjanje pristupnih pregovora, koji su u ožujku ove godine odgođeni na neodređeno vrijeme, dok Vijeće EU-a ne zaključi da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Na tom sastanku sudjelovat će članovi Radne skupine - ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Luksemburga, Austrije i Finske te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Haški sud trebala bi predstavljati glavna tužiteljica Carla del Ponte, a premijer Ivo Sanader najavio je da će osobno predvoditi hrvatsko izaslanstvo. Carla del Ponte iznijet će svoju novu ocjenu, a prije toga posjetit će Zagreb u petak, 30. rujna.

Britansko predsjedništvo želi, u slučaju neuspjeha na sastanku COREPER-a, ostaviti ministrima u nedjelju navečer dovoljno vremena za Tursku te stoga planira sastanak Radne skupine, prvotno planiran za nedjelju navečer, prebaciti na ponedjeljak ujutro neposredno prije sastanka Vijeća EU-a na kojem bi trebali biti otvoreni pregovori s Turskom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Austrija je ostala jedina prepreka suglasnosti o pregovaračkom okviru za Tursku. Beč traži da se u taj tekst, kojim se utvrđuju pravila pregovaranja, ubaci i mogućnost da ti pregovori rezultiraju tzv. "privilegiranim partnerstvom" kao alternativa punopravnom članstvu, što Turska kategorički odbacuje. Zasad nema signala da bi Austrija mogla popustiti. Iako svi službeno tvrde da su Hrvatska i Turska dva odvojena slučaja, Austrija na svim sastancima inzistira da nije primjereno započinjati pregovore s Turskom, a Hrvatsku ostavljati u čekaonici.

U četvrtak poslije podne u Bruxellesu će se održati radni sastanak na tehničkoj razini između predstavnika hrvatske Vlade i Europske komisije. Uz redoviti politički dijalog, na sastanku će se biti riječi i o izvješću o napretku koje Komisija priprema svake godine za sve kandidatske zemlje. Ove godine izvješće o napretku trebalo bi biti objavljeno 3. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙