FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AFP: Sastanak Radne skupine prije 3. listopada

BRUXELLES, 22. rujna 2005. (Hina/AFP) - Radna skupina Europske unije zaHrvatsku sastat će se prije 3. listopada, datuma početka pristupnihpregovora s Turskom, kako bi se očitovala o otvaranju pregovora opristupu Hrvatske uniji, objavio je AFP u četvrtak, pozivajući se nadiplomatske izvore.
BRUXELLES, 22. rujna 2005. (Hina/AFP) - Radna skupina Europske unije za Hrvatsku sastat će se prije 3. listopada, datuma početka pristupnih pregovora s Turskom, kako bi se očitovala o otvaranju pregovora o pristupu Hrvatske uniji, objavio je AFP u četvrtak, pozivajući se na diplomatske izvore.

Radna skupina, u kojoj su ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Luksemburga, Austrije i Finske, zajedno s Visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Javierom Solanom i Europskom komisijom, trebala bi saslušati glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte nakon njezinog posjeta Hrvatskoj 30. rujna, piše francuska agencija.

Nedostatak pune suradnje Zagreba s ICTY-em primorao je EU na odgodu početka pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske, prvotno određenog za 14. ožujka ove godine.

Bude li izvješće Del Ponte pozitivno, radna skupina moći će se izjasniti o početku pregovora prije sastanka, 3. listopada u Luksemburgu, ministara vanjskih poslova 25 zemalja članica, na kojem će službeno početi pregovori o članstvu s Turskom.

"Mislim da nema ni najmanjih izgleda da 3. listopada počnu pregovori (sa Zagrebom)", ocijenio je u četvrtak jedan diplomatski izvor za France presse.

Radna skupina već se u nedjelju sastala u New Yorku na nižoj razini, ali tad je samo Austrija ocijenila kako Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em, rekao je isti izvor.

AFP podsjeća na nedavnu izjavu austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela kako bi bilo "groteskno" da EU započne pristupne pregovore s Turskom, a Hrvatsku ostavi "pred vratima".

"Ne bi blo iznenađujuće da 3. listopada bude upućen nekakav signal", prenosi AFP stajalište jednog drugog diplomatskog izvora.

"EU je spremna početi pristupne pregovore s Hrvatskom u trenutku kad (Europsko) vijeće zaključi da postoji puna suradnja (s ICTY-em)", kazala je glasnogovornica povjerenika EU za proširenje Olija Rehna Krisztina Nagy.

AFP podsjeća da EU i ICTY zahtijevaju da Hrvatska Haškom sudu preda optuženika za ratne zločine, generala Antu Gotovinu, koji je u bijegu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙