FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Hrvatska će u ponedjeljak biti bliže datumu pregovora

ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račanizjavio je danas da, unatoč oštrim ocjenama glavne haške tužiteljiceCarle del Ponte, očekuje da će Hrvatska u ponedjeljak biti bližedatumu pregovora o ulasku u Europsku uniju nego što je bila do sada.
ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da, unatoč oštrim ocjenama glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, očekuje da će Hrvatska u ponedjeljak biti bliže datumu pregovora o ulasku u Europsku uniju nego što je bila do sada.

"Mislim da ima razloga za optimizam. Očekujem da će Hrvatska u ponedjeljak biti bliže pregovorima nego je sada", rekao je Račan nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Svjestan je, kaže, da je njegov optimizam suprotan nekim pesimističnim prognozama nakon jučerašnje izjave Carle del Ponte u Zagrebu da je razočarana što Hrvatska još nije uhitila Antu Gotovinu, ali da, na temelju osobnog uvida i indicija, u ponedjeljak očekuje jasan korak prema pregovorima.

"Jesam, danas sam nešto veći optimist nego proteklih tjedana i mjeseci", ustvrdio je Račan, rekavši da je sinoć o posjetu haške tužiteljice razgovarao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem.

Ponovio je da je Carla del Ponte, u vrijeme dok je bio premijer, često za posjeta Hrvatskoj davala nešto pozitivnije ocjene, koje je zaoštrila u obraćanjima u Bruxellesu i New Yorku. "Sada su tonovi bili nešto oštriji, pa bi kasnije mogli biti blaži", našalio se Račan.

No, ističe, određivanje datuma pregovora samo je jedna stepenica prema ulasku u EU, nakon nje slijedi ona ozbiljnija, a to su pregovori koje, tvrdi, neće biti lako kvalitetno završiti. "Ako neki u vladajućoj strukturi misle da će biti lako, varaju se", kazao je Račan, nezadovoljan dosadašnjim tijekom priprema za pregovore.

Upitan zašto, kao njegov predsjednik, ne saziva Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU, odgovorio je da to ne bi imalo smisla dok ne bude izvjesniji datum otpočinjanja pregovora. "Ukoliko se moj blagi optimizam pokaže utemeljenim, vrlo brzo možete očekivati i sazivanje sjednice Odbora", dodao je.

Račan je komentirao i neslaganje premijera Ive Sanadera s nedavno objavljenim terenskim istraživanjem agencije Puls po kojemu je SDP-ov rejting u javnosti prvi put iznad HDZ-ova. "Sanader negira takvo istraživanje jer mu ne odgovara, nezadovoljstvo građana radom njegove Vlade mu ne odgovara, ali to se ne može popraviti negiranjem istraživanja", kazao je.

Predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula najavio je da će SDP do kraja godine izaći s nizom projekata i programa kojima želi odgovoriti na aktualne probleme u državi, posebno na, kako je ocijenio, "stagnaciju" gospodarstva i HDZ-ovo loše upravljanje državom.

Upitan o kakvim je projektima riječ, Račan je kazao da SDP ima jasnu strategiju, ali da ne želi najavljivati "bombastične poteze" prije nego ih poduzme.

"S nama se mora računati kao s ozbiljnom strankom koja ne taji da želi pobijediti na idućim izborima, koja želi odgovoriti na pitanja na koja HDZ ne odgovara, ali najavu nečega bombastičnoga prepuštamo drugima i slabima", zaključio je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙