FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan veliki optimist glede početka pregovora Hrvatska-EU

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavioje u petak u Zagrebu uoči posjeta glavne tužiteljice Haškog suda(ICTY) Carle del Ponte da je veliki optimist da će pregovori izmeđuHrvatske i EU-a uskoro početi.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je u petak u Zagrebu uoči posjeta glavne tužiteljice Haškog suda (ICTY) Carle del Ponte da je veliki optimist da će pregovori između Hrvatske i EU-a uskoro početi.

"Mogu reći samo da sam u ovom trenutku veliki optimist, i to s razlogom, da će pregovori uskoro započeti i nije riječ samo o priželjkivanju nego i o činjenicama na kojima gradim ovaj svoj optimizam", rekao je Račan na konferenciji za novinare na temu "Hrvatska i Europska unija".

U konferenciji su sudjelovali i stranački gosti iz Europskog parlamenta - Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta i Jan Marinus Wiersma. Oni su došli na poziv Račana i SDP-a u svojstvu potpredsjednika Grupe europskih socijalista u Europskom parlamentu zadužene za proširenje EU-a.

Račan je napomenuo da "ne treba gubiti vrijeme u nekom proslavljanju". "Napravili smo jedan važan korak. Čeka nas, međutim, jedan izuzetno težak i odgovoran korak - pregovori", rekao je Račan.

Govoreći o današnjem posjetu Carle del Ponte Zagrebu, rekao je da SDP ne želi "dramatizirati današnji petak, ali možemo reći da je važan dan jer su građani Hrvatske zainteresirani da saznaju ... da li se približavaju pregovori s Europskom unijom".

Wiersma je izrazio je nadu da će pregovori uskoro početi.

"Danas smo ovdje jer se nadamo da će pregovori između EU-a i Hrvatske uskoro započeti i nadamo se da će ovog vikenda doći do približavanja tom cilju", rekao je Wiersma.

Swoboda je izjavio da su Račanova vlada kao i sadašnja vlada napravile mnoge iskorake na putu prema EU-u, ali da su ostali još mnogi koraci koji se moraju poduzeti idućih godina.

"Što se tiče današnjeg poslijepodneva i nadolazećeg vikenda, nadam se da je Carla del Ponte mišljenja da je suradnja između Hrvatske i ICTY znatno poboljšana. Moj je utisak da se poboljšala posljednjih mjeseci i nadam se da će to biti odlučujuće", rekao je Swoboda, dodavši da smatra da Hrvatska zaslužuje početak pregovora.

On je također kazao da se nada da će na toj osnovi Vijeće ministara EU-a donijeti odluku o početku pregovora Hrvatske s EU-om.

"U svakom slučaju, jasno je da (hrvatska) Vlada mora nastaviti proces reformi i suradnju s ICTY-em je bi se bilo kakav zastoj u toj suradnji negativno odrazio na pregovore", istaknuo je.

"S jakim emocijama i kritičkog uma pratit ću ove pregovore i nadam se ... da ću imati mali doprinos u pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji", rekao je Swoboda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙