FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Episkop Fotije: sinoćnji napad ogorčio pravoslavce

ŠIBENIK, 30. rujna 2005. (Hina) - Episkop dalmatinski Fotije priopćioje večeras kako je sinoćnji napad na Episkopsku rezidenciju u Šibenikujako ogorčio pravoslavni narod, svećenstvo i monaštvo Eparhijedalmatinske.
ŠIBENIK, 30. rujna 2005. (Hina) - Episkop dalmatinski Fotije priopćio je večeras kako je sinoćnji napad na Episkopsku rezidenciju u Šibeniku jako ogorčio pravoslavni narod, svećenstvo i monaštvo Eparhije dalmatinske.

"Psovke, uvrede i prijetnje koje svakodnevno doživljavamo na ulicama naših gradova i sela smatrali smo i smatramo izoliranim izgredima, počinitelji kojih su neodgovorni pojedinci. Ono što u svih nas izaziva nemir jest činjenica da nitko od počinitelja drugih, mnogo težih, nedjela - ubojstava, fizičkih napada na članove naše zajednice i na svete hramove, bacanja bombi na zgrade - nije otkriven i kažnjen. Nadamo se da se neće ponoviti isto i u slučaju brutalna nasrtaja na episkopijsku zgradu u samu središtu Šibenika", stoji u priopćenju.

Episkop Fotije napominje kako napad žalosti, pogotovu što je uslijedio samo nekoliko sati nakon razgovora pape Benedikta XVI. s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i evanđeoskih riječi mira i ljubavi, izrečenih tom prilikom.

"Ne sumnjamo da će Rimokatolička crkva u Hrvatskoj s najvišeg mjesta osuditi ovo i prijašnja nedjela", ističe epiksop Fotije i poziva sve pravoslavne vjernike da ostanu smireni, da se vrate svakodnevnu životu i radu, da imaju povjerenje i da u svemu surađuju s nadležnim vlastima.

"Koristimo se prilikom da još jednom pozovemo izbjegle Srbe Dalmatince da se vrate u svoje domove i na svoja pradjedovska ognjišta i da daju svoj pun doprinos stvaranju nove hrvatske države kojoj će ovakvi slučajevi kršenja ljudskih i vjerskih prava ili ugrožavanja same svetinje života zbog vjerske i nacionalne pripadnosti biti nezamislivi", napominje episkop dalmatinski.

Na kraju se napominje da su patrijarh srpski Pavle i Sveti arhijerejski sinod od hrvatske Vlade više puta zahtijevali da crkve i drugi važni objekti Srpske pravoslavne crkve budu zaštićeni od takvih napada. "Taj zahtjev ponavljamo još jednom u nadi da će Vlada nakon najnovijeg napada shvatiti težinu situacije. Jer, da policija nije, makar i sa zakašnjenjem, stigla, ne sumnjamo da bi počinitelji ostvarili svoje mnogo radikalnije namjere", stoji u priopćenju.

Ured Eparhije dalmatinske priopćio je da je sinoć oko 21,30 sati veća skupina ljudi upala u dvorište srpske pravoslavne Episkopije dalmatinske u Šibeniku i uzvikujući "Ubij, Srbina" i "Srbe na vrbe", oštetila ulazna vrata i razbila prozore, te stol i klupe u dvorištu.

O tom događaju Episkopija je obavijestila hrvatski MUP, veleposlanika Srbije i Crne Gore Milana Simurdića i Sveti arhijerejski sinod u Beogradu.

Šibensko-kninska Policijska uprava potvrdila je da je sinoć oko 21,40 sati zaprimila anonimnu dojavu da se skupina nepoznatih mladića u dvorištu pravoslavne Episkopije u Šibeniku ponaša nasilnički, uzvikujući uvrjedljive i neprimjerene riječi.

Očevidom je utvrđeno da su oni u dvorištu Episkopije prevrnuli devet plastičnih vaza s cvijećem, drvenu klupu i kamenu ploču stola u dvorištu, a udaranjem nogama u ulazna aluminijska vrata oštetili su i izbili nekoliko aluminijskih letvica. Šteta se procjenjuje na 500 kuna. Daljnja kriminalistička obradba pokazat će je li, osim uništenja imovine, počinjeno i neko drugo kažnjivo djelo, pa će protiv nepoznatih počinitelja biti podnesena kaznena prijava, navodi se u policijskom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙