FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: U dogovoru s trgovcima krivotvorenim bankovnim karticama dizali gotovinu

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka policija otkrila je skupinuprevaranata koji su bankovnim karticama krivotvorenim u Srbiji i CrnojGori dizali gotovinu u nekoliko zagrebačkih prodavaonica te oštetilibanke za više od 400 tisuća kuna.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka policija otkrila je skupinu prevaranata koji su bankovnim karticama krivotvorenim u Srbiji i Crnoj Gori dizali gotovinu u nekoliko zagrebačkih prodavaonica te oštetili banke za više od 400 tisuća kuna.

U policiji kažu da je istraga započela krajem prošle godine kada je na graničnom prijelazu Bajakovo kod vozača autobusa na liniji Subotica-Zagreb pronađeno 14 krivotvorenih bankovnih kartica.

Kriminalističkom obradom je, kako tvrde, otkriveno da je skupinu kriminalaca organizirao 30-godišnjak kojemu policija nije otkrila identitet. Njega se sumnjiči da je lani nabavio tzv. skimmer, odnosno uređaj kojim se mogu presnimiti i pohraniti magnetni zapisi s bankovnih kartica. Uređaj je dao nekolicini prodavača u trgovinama koji su, prilikom naplate robe od kupaca, presnimavali podatke s njihovih kartica. Te podatke je potom nepoznata osoba u SiCG pohranila na veći broj originalnih bankovnih kartica i plastičnih kartica s magnetnim trakom.

Uhvativši vozača autobusa iz Subotice policija je otkrila da je krivotvorene kartice na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru trebao preuzeti 42-godišnjak kojemu također nije objavljen identitet. Nakon toga, krajem 2004., u prodavaonici Maria D. (30), kod Gorana S. i Ognjena L., državljanina SiCG, policija je pronašla pet krivotvorenih kartica. Njih dvojica su krajem studenoga zbog sumnjivih transakcija s jednom od krivotvorina privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Naknadno je, kažu u policiji, utvrđeno da je Goran S. s više nepoznatih osoba, od srpnja do studenoga, u istoj prodavaonici u dogovoru s vlasnikom obavio nekoliko transakcija s krivotvorenim karticama, odnosno isplaćeno mu je više od 160 tisuća kuna u gotovini.

U nastavku istrage kod još dvojice osumnjičenih pripadnika skupine, Alena B. i Josipa B., pronađene su 24 krivotvorene kartice te veća količina streljiva, pištolj te dokumenti koji glase na imena raznih osoba. Policija njih dvojicu sumnjiči da su u ovoj godini na sedam prodajnih mjesta u Zagrebu u dogovoru s osmero vlasnika ili zaposlenika nezakonitim transakcijama s krivotvorenim karticama "zaradili" više od 260 tisuća kuna. Provjerom poslovanja tih prodavaonica naknadno je otkriveno još nekoliko nezakonitih transakcija, pa je tako samo na jednom prodajnom mjestu isplaćeno više od 160 tisuća kuna.

Do sada je utvrđeno da je na štetu više stranih banaka isplaćeno ukupno više od 400 tisuća kuna.

Policija je protiv osumnjičene skupine USKOK-u danas podnijela kaznenu prijavu zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela te više kaznenih djela računalnog krivotvorenja isprava i računalne prijevare.

Policija nije objavila pojedinosti o osumnjičenima, bankama koje su oštećene, a nije navedeno ni u kojim su to trgovinama uspjeli podići gotovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙