FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom najavio kupovinu udjela u Sibneftu

MOSKVA, 29. rujna 2005. (Hina/AP) - Ruski državni plinski monopolistGazprom postigao je dogovor o kupnji kontrolnog paketa u privatnojnaftnoj kompaniji Sibneft za 13,01 milijardu dolara, čime je dodatnoučvršćena kontrola države nad strateškom energetskom industrijom.
MOSKVA, 29. rujna 2005. (Hina/AP) - Ruski državni plinski monopolist Gazprom postigao je dogovor o kupnji kontrolnog paketa u privatnoj naftnoj kompaniji Sibneft za 13,01 milijardu dolara, čime je dodatno učvršćena kontrola države nad strateškom energetskom industrijom.

Najveća akvizicija u povijesti poslovanja ruskih kompanija osigurat će vladi predsjednika Vladimira Putina kontrolu nad gotovo trećinom ruske proizvodnje sirove nafte.

Gazprom je potpisao sporazum s vlasnikom Sibnefta, Millhouse Capitalom, holdingom koji kontrolira milijarder Roman Abramovič, jedan od rijetkih tajkuna u dobrim odnosima s Kremljom.

"Ovaj posao ispunjava prilično očitu ambiciju Kremlja da obnovi državnu kontrolu nad energetskim sektorom. Država će sada biti izravno odgovorna za oko jednu trećinu ruske dnevne proizvodnje nafte", konstatirao je Chris Weafer iz Alfa Bank.

Gazprom će kupiti 72,7 posto Sibneftovih dionica a dosada ih je kontrolirao 3,0 posto, što znači da će njegov udio porasti na 75,7 posto dionica.

Zapadne banke navodno su spremne ponuditi zajam od 12 milijardi dolara za financiranje posla, što je najveći zajam u post-sovjetskoj Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙