FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U vinilni lanac Dioki Grupa ulaže 60 milijuna eura

OMIŠALJ,28. rujna 2005.(Hina) - Projekt ponovnog pokretanja proizvodnjevinilklorid monomera (VCM) i pokretanja postrojenja za proizvodnjupolivinil-kloorida (PVC) u Omišlju, odnosno cjelovitog vinilnog lancakoji bi trebao biti ostvaren do 2008. i u koji bi trebalo biti uloženo60 milijuna eura, predstavljen je danas u prostoru tvrtke DinaPetrokemija d.d., članice Dioki Grupe.
OMIŠALJ,28. rujna 2005.(Hina) - Projekt ponovnog pokretanja proizvodnje vinilklorid monomera (VCM) i pokretanja postrojenja za proizvodnju polivinil-kloorida (PVC) u Omišlju, odnosno cjelovitog vinilnog lanca koji bi trebao biti ostvaren do 2008. i u koji bi trebalo biti uloženo 60 milijuna eura, predstavljen je danas u prostoru tvrtke Dina Petrokemija d.d., članice Dioki Grupe.

Postrojenje za proizvodnju VCM-a u Omišlju zatvoreno je 2003., a u Diokiju su analizom kapaciteta VCM-a u regiji utvrdili opravdanost pokretanja proizvodnje od 160.000 tona VCM-a na godinu. Istodobno, postojeće postrojenje za proizvodnju PVC-a u Splitu, kapaciteta 50.000 tona, preselit će se u Omišalj te bi tako na jednoj lokaciji bio objedinjen proizvodni vinilni lanac. Takva, povezana proizvodnja VCM-a i PVC-a na istoj lokaciji, bila bi jedina u regiji, rečeno je.

Za postojeće pogone VCM-a Studija o zaštiti okoliša postoji otprije, a za preseljenje postrojenja PVC-a iz Splita bit će u roku od 8 mjeseci izrađen idejni projekt izgradnje te ishodovani potrebni uvjeti i lokacijska dozvola. Nakon toga bit će izrađena i Studija o utjecaju na okoliš.

Predsjednik Uprave Diokija Zdenko Belošević kazao je da im je cilj udvostručiti proizvodnju PVC materijala na oko 500.000 tona na godinu, uz poštivanje svih ekoloških standarda.

Po riječima Beloševića, Dioki želi postati vodeći proizvođač plastičnih masa u regiji, posebice što se predviđa da će svjetska potrošnja plastike u sljedećih nekoliko godina doseći oko 300 milijuna tona.

Pogon u Omišlju, istaknuo je Belošević, povezuje se s projektom plinofikacije prirodnim plinom iz naftnih polja u sjevernom Jadranu što bi Dini omogućilo kvalitetniju i ekološki povoljniju proizvodnju .

Osim pokretanja proizvodnje VCM-a i PVC-a u Omišlju, Dioki planira rekonstruirati postrojenja za proizvodnju ekspandirajućeg polistirena (EPS) u Zagrebu, do prosinca ove godine. Planira se i rekonstrukcija proizvodnje polietilena niske gustoće u Omišlju te pokretanje prerade plastičnih masa.

Na predstavljanju projekta bili su predstavnici općine Omišalj, eko udruga, primorsko-goranske županije i Sabora.

Predsjednik saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slavko Linić kazao je da je dobro isticati važnost plastike za izvoz i stabilizaciju deficita platne bilance zemlje te da se novih tehnologija koje donose nova radna mjesta ne treba bojati.

Predsjednik omišaljske udruge Eko Kvarnera Vjeran Piršić naglasio je da je transparentnost koja je danas iskazana rijetko viđena na ovim prostorima, a načelnik općine Omišalj Tomo Šparožić istaknuo je da u suživot lokalne zajednice i industrije treba uložiti zajedničke napore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙