FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati
ZAGREB, 26. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - U povodu blagdana Sv. Mihovila 29. rujna, koji policija slavi kao svoj dan, hrvatska policija jučer je građanima na Jarunu predstavila najatraktivnije dijelove svojega rada. Na cjelodnevnom druženja, koje se održavalo pod geslom "Dođi, vidi, razotkrij hrvatsku policiju na djelu", izvedene su vježbe specijalaca, interventne policije, Policijske akademije i Centra za obuku pasa vodiča i dresuru službenih pasa. Građani su, uz ostalo, mogli vidjeti helikopterske vježbe specijalne policije, vježbe zaštite štićenih osoba i oslobađanja talaca iz vozila te policijsku taktiku prilikom uhićenja počinitelja iz vozila. Na izložbenim štandovima predstavljeni su oprema i rad kriminalističke i prometne policije, forenzičara, Policijske akademije i Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić". Svoj dan policija će do četvrtka, 29. rujna, obilježiti mnogim događajima. Od danas u Muzeju policije u osnutku, u Savskoj ulici u Zagrebu, građani mogu razgledati izložbu o oslobodilačkim akcijama Bljesku i Oluji te o ulozi specijalne policije u njima. Tim postavom obilježit će se i 80 godina od smrti Ivana Vučetića, Hrvata koji se smatra tvorcem suvremene kvalifikacije otiska prstiju, vrlo važne metode za identifikaciju osoba.

OSIJEK - Na jučerašnjem sastanku Inicijativnog odbora Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB) prihvaćen je konačan tekst Statuta buduće udruge, čija će se osnivačka skupština održati 8. listopada u Osijeku. Predsjednik Inicijativnog odbora Udruge Građana HDSSB Branimir Glavaš izvijestio je da do osnivačke Skupštine HDSSB-a predstoji još konačno definiranje programske deklaracije, dodavši kako je do sada Inicijalnom krugu pristupilo više od 2000 građana iz svih dijelova Osječko-baranjske županije. Rekao je kako je "svrha osnivanja Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje okupljanje i angažiranje građana oko programa svekolikog napretka regije Slavonije i Baranje, te oblikovanja i izražavanja gospodarskih, političkih, socijalnih, kulturnih, obrazovnih i ekoloških interesa ovoga područja unutar Republike Hrvatske s ciljem povećanja kvalitete življenja ".

ZAGREB - Predsjednik dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine Nikola Obuljen podnijet će u ime te skupštine kaznenu prijavu protiv vijećnika Stipe Gabrića Jambe zbog otimanja originalnog teksta s ostavkom vijećnika Miše Veraje na sjednici prekinutoj 19. rujna zbog snažnih sukoba vijećnika. Skupština će protiv Gabrića u utorak podnijeti kaznenu prijavu zbog oduzimanja tuđe pokretne stvari, a prijava "zbog oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili spisa" te ometanja službene osobe u obavljanju dužnosti najvjerojatnije će se podnijeti protiv nepoznatog počinitelja, najavio je jučer na konferenciji za novinare u zagrebačkom DC-u Nikola Obuljen, predsjednik dubrovačkog ogranka te stranke. Sukob u dubrovačko-neretvanskoj Županijskoj skupštini počeo je zbog ostavke Miše Veraje na mjesto vijećnika HSP-a, koji je prešao u Nezavisnu listu Stipe Gabrića Jambe.

ZAGREB - Protekli vikend - u kojemu je na hrvatskim prometnicama poginulo 11 osoba, 10 ih je teško, a 53 lakše ozlijeđeno - bio je jedan od najcrnjih u posljednje vrijeme, izvijestio je sinoć glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zlatko Mehun. Istaknuo je da se u proteklih 48 sati u Hrvatskoj dogodilo 480 prometnih nesreće, od kojih je većina izazvana ljudskim faktorom. Glasnogovornik MUP-a također je rekao da bez obzira na to što policija tijekom vikenda pojačava nadzor na prometnicama, to nažalost nije dovoljno, te kako je očigledno da vozači vrlo lako zaborave na prometne propise, posebice na brzinu vožnje, kada se poboljšaju vremenski uvjeti. Zato je ponovno apelirao na vozače da se pridržavaju svih prometnih propisa i da prilagode vožnju uvjetima na cesti.

SMILJAN - Radeći na razminiranju na području Smiljana u blizini rodne kuće Nikole Tesle, jučer je smrtno stradao pirotehničar tvrtke LMBS iz Zagreba. Teško ranjeni pirotehničar je vozilom Hitne pomoći u pratnji anesteziologa prevezen u gospićku bolnicu gdje je pokušana reanimacija, no bez uspjeha. Prema izjavi kirurga dr. Janoša Horvata u eksploziji je došlo do teških ozljeda glave, grudnog koša, trbuha i traumatološkoj amputaciji lijeve potkoljenice. Na području Smiljana radi se na razminiranju 140.000 metara četvornih površine, na koje je tijekom 1993. iz uporišta srpskih pobunjenika ispaljeno nekoliko raketa tipa orkan, pa se pretpostavlja da je eksploziju izazvao najvjerojatnije 'zvončić'.

LOVAS - Biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić posvetio je jučer oltar i novosagrađenu crkvu Svetog Mihaela Arkanđela u povratničkom mjestu Lovas na vukovarskom području. Novosagrađena crkva Svetog Mihaela Arkanđela u Lovasu izgrađena je na temeljima lovaške župne crkve koja je također bila posvećena Sv. Mihaelu Arkanđelu, a koju su tijekom Domovinskog rata srpski agresori zapalili, minirali, a potom potpuno srušili. U izgradnju i opremanje nove crkve hrvatska država, Biskupija đakovačka i srijemska i općina Lovas uložili su oko četiri milijuna kuna.

KUTINA - Predstavnici kutinske Petrokemije na konferenciji za novinare govorit će o isporuci mineralnog gnojiva za jesensku sjetvu. Petrokemija je, kako ističu u Upravi tog poduzeća, proizvodno spremna isporučiti domaćem tržištu tražene količine mineralnog gnojiva za jesensku sjetvu. Također napominju kako se cijena gnojiva u odnosu na proljetnu sjetvu nije mijenjana. Na konferenciji za novinare bit će riječi i o poslovnim rezultatima kutinske Petrokemije.

ZAGREB - Ovogodišnja turistička sezona za hotelijere i sve druge u hrvatskom turizmu bila je uspješna i to naročito kada se gledaju prvi pokazatelji prihoda te broj noćenja koji je za prvih osam mjeseci bio 7 posto veći nego lani, ocjena je Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH). Iako indikatori uspješnosti sezone nisu samo broj noćenja nego u obzir treba uzeti i druge pokazatelje, poput ukupne turističke potrošnje, predsjednik Predsjedništva i Izvršnog odbora HUH-a Franco Palma ističe da je nakon prvih osam mjeseci znatno premašen planirani fizički turistički porast od 2 do 3 posto za ovu godinu. No, dodaje da će se za mjesec-dva sezona moći bolje ocijeniti, budući će do tada biti poznati i podatci o financijskom poslovanju hotelskih i drugih turističkih tvrtki. Pritom ne očekuje lošije financijske rezultate nego lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙