FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WEF: nordijske zemlje i dalje vode na svjetskoj ljestvici konkurentnosti

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Finska je treću godinu zaredomosvojila status najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva na rang-listiSvjetskog gospodarskog foruma (WEF), dok je Hrvatska na 62. mjestu od117. država, objavljeno je u srijedu u okviru WEF-ova globalnogizvješća o konkurentnosti.
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Finska je treću godinu zaredom osvojila status najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva na rang-listi Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), dok je Hrvatska na 62. mjestu od 117. država, objavljeno je u srijedu u okviru WEF-ova globalnog izvješća o konkurentnosti.

Nordijske zemlje najbrojnije su među prvih pet najbolje plasiranih. Uz Finsku, među prvih pet su Švedska, Danska te SAD i Tajvan.

"Nordijske zemlje dijele čitav niz karakteristika koje ih čine izuzetno konkurentnima, a riječ je o vrlo zdravom makrogospodarskom okolišu i vrlo transparentnim i efikasnim javnim institucijama, uz opći društveni konsenzus o prioritetima pri potrošnji proračunskih sredstava", konstatirao je u priopćenju Augusto Lopez-Claros, glavni ekonomist i direktor WEF-ova programa globalne konkurentnosti.

Iako kompanije u tim zemljama kao potencijalno problematično područje ističu visoke poreze, "nema dokaza da oni negativno utječu na njihovu sposobnost da efikasno konkuriraju na svjetskim tržištima", ističe Lopez-Claros.

"Naprotiv visoka razina vladinih prihoda od poreza osigurala je obrazovne ustanove među najboljima u svijetu, te opsežni sustav socijalne zaštite i visoko motiviranu i strukovno obučenu radnu snagu", konstatirao je.

U okviru ovogodišnjeg izvješća anketirano je gotovo 11 tisuća poslovnih čelnika iz 117 gospodarstava širom svijeta, što je rekordan broj, a anketna pitanja usredotočena su na faktore gospodarskog okruženja koji osiguravaju dugoročan gospodarski rast, a obuhvaćaju ponajprije elemente makrogospodarskog okruženja, kvalitetu javnih institucija i razinu primijenjenog tehnološkog znanja i inovacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙