FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska od 2006. godine na listi konkurentnosti i po IMD metodi

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Poslovni institut IMD, InternationalInstitute for Management Development, iz Lausanne od iduće će godinena komparativnu ljestvicu svjetskih gospodarstava uvrstiti i Hrvatsku,objavili su danas iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK).
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Poslovni institut IMD, International Institute for Management Development, iz Lausanne od iduće će godine na komparativnu ljestvicu svjetskih gospodarstava uvrstiti i Hrvatsku, objavili su danas iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK).

U nastojanju da se procjena hrvatske konkurentnosti prikaže što objektivnijom, s ciljem što bržeg i učinkovitijeg preusmjeravanja ka politici održivog razvoja, Vijeće će od 2006. pri davanju ocjena i preporuka za daljnji razvoj koristiti i jedinstvenu metodologiju IMD-a. Ta metoda, kako se pojašnjava, uzima u obzir statističke podatke iz uglednih svjetskih izvora i rezultate ankete gospodarstvenika, te ih procjenjuje pomoću čak 314 različitih kriterija koji se mogu svrstati u četiri osnovna područja: ekonomski rezultati, učinkovitost vlade, učinkovitost poslovnog sektora i infrastruktura.

Konačan rezultat se prikazuje u Svjetskom godišnjaku konkurentnosti (World Competitiveness Yearbook) koji trenutno obuhvaća oko 60 svjetskih i regionalnih ekonomija.

Za 2005. na prvom je mjestu konkurentnosti SAD, koji je to bio i lani, na drugom je mjestu Hong Kong, koji je 2004. bio 6, dok je na trećem mjestu Singapur, koji je za 2004. bio na drugom mjestu. Slijede Island, Kanada, Finska, Danska, Švicarska... Od Hrvatskoj susjednih zemalja, Mađarska se nalazi na 37 mjestu, što je poboljšanje za pet mjesta u odnosu na godinu prije, dok je Slovenija zauzela 52 mjesto, što je pad za nekoliko mjesta u odnosu na 2004. kada je bila 45.

Hrvatska je od 2002. godine uključena u "Izvješće o globalnoj konkurentnosti" (Global Competitiveness Report) Svjetskog gospodarskog foruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙