FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lynndie England tri godine zatvora i nečasan otpust zbog zlostavljanja u Abu Ghraibu

FORT HOOD, 28. rujna 2005. (Hina/AP) - Američka vojnikinja LynndieEngland osuđena je u utorak na tri godine zatvora zbog zlostavljanjazatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib 2003.
FORT HOOD, 28. rujna 2005. (Hina/AP) - Američka vojnikinja Lynndie England osuđena je u utorak na tri godine zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib 2003.

Vojni sud u Fort Hoodu u Teksasu je 22-godišnju Lynndie England proglasio krivom po šest od sedam točaka optužnice, a uz zatvorsku kaznu nečasno je otpuštena iz vojske.

Fotografija mlade nasmiješene žene koja na uzici drži golog iračkog zatvorenika obišla je svijet i postala simbolom skandala vezanog uz Abu Ghraib, zatvor u blizini Bagdada u kojemu su američki vojnici zlostavljali iračke zatvorenike.

England je mogla dobiti do devet godina zatvora, no vojni tužitelj je tražio kaznu od četiri do šest godina, dok je njezin branitelj tražio oslobađajuću presudu.

Uoči čitanja presude England se zbog svojih nedjela ispričala zatvorenicima Abu Ghraiba, Amerikancima i svim koalicijskim vojnicima u Iraku. Izjavila je da je pozirala s iračkim zatvorenicima kako bi udovoljila zamolbi svog dečka vojnika Charlesa Granera te ustvrdila da je on iskoristio njezino povjerenje i ljubav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙