FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talabani: do kraja godine iz Iraka odlazi 50.000 američkih vojnika

WASHINGTON, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene bi Države dokraja godine mogle povući 50.000 svojih vojnika iz Iraka jer je većdovoljno iračkih vojnika spremno preuzeti nadzor nad dijelovimazemlje, rekao je za Washington Post irački predsjednik DžalalTalabani, koji tijekom dana počinje službeni posjet SjedinjenimDržavama.
WASHINGTON, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene bi Države do kraja godine mogle povući 50.000 svojih vojnika iz Iraka jer je već dovoljno iračkih vojnika spremno preuzeti nadzor nad dijelovima zemlje, rekao je za Washington Post irački predsjednik Džalal Talabani, koji tijekom dana počinje službeni posjet Sjedinjenim Državama.

U intervjuu objavljenom u utorak, Talabani je rekao da će na sastanku s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem razgovarati o smanjenju broja američkih vojnika, te izrazio uvjerenje bi Sjedinjene Države neke vojnike mogle povući odmah.

"Mislimo da Amerika ima puno pravo povući neke snage iz Iraka jer ih možemo zamijeniti našim snagama", rekao je Talabani. "Moje je mišljenje da se do kraja godine može povući najmanje 40 do 50 tisuća američkih vojnika".

Kad je Washington Post stupio u kontakt s Bijelom kućom i tražio komentar te izjave, jedan je Talabanijev savjetnik nazvao list i rekao kako irački predsjednik nije htio sugerirati neki precizan vremenski raspored povlačenja.

"On se boji... da bi to moglo ostaviti dojam točnih vremenskih rokova", rekao je savjetnik. "Točni podaci o onome što će se zahtijevati nesumnjivo će ovisiti o stanju pobune i iračkim sigurnosnim kapacitetima".

Bush je već ranije odbio odrediti vremenske rokove za smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙