FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi vlasnik "Dalmacijacementa" otpušta stotinu radnika

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Novi vlasnik "Dalmacijacementa",multinacionalna kompanija Cemex, donijela je odluku o otpuštanjustotinu radnika, potvrđeno je danas u Upravi "Dalmacijacementa" uKaštel Sućurcu.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Novi vlasnik "Dalmacijacementa", multinacionalna kompanija Cemex, donijela je odluku o otpuštanju stotinu radnika, potvrđeno je danas u Upravi "Dalmacijacementa" u Kaštel Sućurcu.

Razlog za ovakvu odluku, kažu u Upravi, nova je poslovna politika kojoj je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta i obujma posla uz smanjenje zaposlenih.

"Dalmacijacement" jedan je od najvećih izvoznika s područja Dalmacije i vodeći proizvođač cementa u Hrvatskoj. Prošle je godine ostvario prihod od 982 milijuna kuna, od čega je dobit bila oko 150 milijuna kuna.

Lani je "Dalmacijacement" proizveo dva milijuna tona cementa te se unatoč snažnoj konkurenciji učvrstio na međunarodnom tržištu. Pri tome je prosječna radnička plaća iznosila oko 6000 kuna, doznaje se sindikata.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević rekao je kako se sindikat pokušao izboriti za očuvanje svih radnih mjesta, ali vlasnik tvornice to nije prihvatio.

U pregovorima sindikat je uspio osigurati samo veći iznos za otpremnine, odnosno 1500 eura po godini staža za otpuštene branitelje, invalide i samohrane majke te 1200 eura za ostale radnike.

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević također je kazao kako je novi vlasnik "Dalmacijacementa" u pregovorima sa sindikatima u početku ponavljao kako nema viška radnika, što je govorio i prije kupnje "Dalmacijacementa", kako bi sada, kada tvornica postaje uspješna i na međunarodnom tržištu, počeo tjerati ljude s posla tražeći pritom suglasnost sindikata.

"HUS neće dati suglasnost njihovu programu zbrinjavanja radnika jer je u koliziji sa zakonom, a očekujemo da naš primjer slijedi i Zavod za zapošljavanje", rekao je Matijašević, dodajući kako strahuje da se vlasnik "Dalmacijacementa" neće zaustaviti samo na brojci od stotinu otpuštenih radnika.

Inače, "Dalmacijacement" ima ukupno 760 zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙