FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen novoutemeljeni Hrvatski zavod za norme

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Rad Hrvatskog zavoda za norme (HZN) bitće temelj za ravnopravan i konkurentan izlazak hrvatskih proizvodnihprocesa i proizvoda na zajedničko tržište Europske unije (EU), ali iosnova za zaštitu hrvatskog gospodarstva, rekao je na današnjempredstavljanju HZN-a pomoćnik ministra gospodarstva, rada ipoduzetništva te zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HZN-a IvanBračić.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Rad Hrvatskog zavoda za norme (HZN) bit će temelj za ravnopravan i konkurentan izlazak hrvatskih proizvodnih procesa i proizvoda na zajedničko tržište Europske unije (EU), ali i osnova za zaštitu hrvatskog gospodarstva, rekao je na današnjem predstavljanju HZN-a pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva te zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HZN-a Ivan Bračić.

Ministarstvo gospodarstva će, prema Bračićevim riječima, putem poticanja srednjeg i malog poduzetništva, na sebe preuzeti obvezu približavanja tog sustava poduzetnicima.

Poticanjem certificiranja proizvodnih procesa i samih proizvoda, kao i prihvaćanja te pridržavanja normi ti će procesi i proizvodi, kazao je Bračić, dobiti 'putovnicu' za europsko tržište.

Ujedno, uspostavom sustava normi hrvatsko će gospodarstvo biti zaštićenije od nelojalne, jeftine i nekvalitetne konkurencije, koja posebice pogađa male i srednje poduzetnike, zaključio je.

HZN, kao hrvatsko nacionalno normirno tijelo, nastao je u procesu sveobuhvatne reforme hrvatskog sustava normizacije i mjeriteljstva, ranije okupljenog pod okriljem Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo, a s radom je započeo u srpnju ove godine.

Reformom, koja je dio obveza Hrvatske prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, stvoren je Hrvatski inovacijski sustav (HIS), čije temelje uz HZN čine i Državni zavod za statistiku, Hrvatski mjeriteljski institut, Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatska akreditacijska agencija, Državni zavod za intelektualno vlasništvo i Tehnologijsko vijeće.

Privremena ravnateljica HZN-a Snježana Zima je pak na suradnju u radu zavoda, posebice kroz tehničke odbore, pozvala sve koji mogu pridonijeti približavanju rada te institucije stvarnim potrebama hrvatskog gospodarstva i javne uprave, odnosno stvaranju suvremene nacionalne normizacije, posebice u procesu približavanja EU.

Poziv se, dodala je, odnosi na sve predstavnike tijela državne uprave, proizvođača, ispitnih i potvrdbenih institucija, obrazovnih i znanstvenih institucija, gospodarskih i obrtničkih komora, stručnih udruženja i udruga potrošača, odnosno svih na koje se odnosi hrvatski sustav normizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙