FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair pohvalama završio posjet Kini

PEKING, 6. rujna 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blairzavršio je u utorak dvodnevni posjet Pekingu izjavom da osjećapromjenu u načinu na koji se komunistička Kina odnosi prema svijetu ipohvalama kineskoj iskrenosti i otvorenosti u političkim razgovorima sBritanijom.
PEKING, 6. rujna 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair završio je u utorak dvodnevni posjet Pekingu izjavom da osjeća promjenu u načinu na koji se komunistička Kina odnosi prema svijetu i pohvalama kineskoj iskrenosti i otvorenosti u političkim razgovorima s Britanijom.

Blair je sa svojim kolegom Wenom Jiabaom u dva dana ukupno razgovarao punih osam sati. U ponedjeljak je kao predsjedavajući Europskom unijom s kineskim premijerom razgovarao o odnosima Kine i Europe, a utorak su održali bilateralni dio sastanka.

Razgovor o trgovini i ulaganjima im je uzeo najviše vremena, ali su se na dnevnom redu i našla pitanja ljudskih prava, Tajvana i Hong Konga.

"Osjećam promjenu od mog prvog posjeta Kini. Ovdje više nema želje da se izbjegnu neke neugodne teme za razgovor. Ovo je bio vrlo važan posjet, iskren, praktičan i produktivan", rekao je Blair.

Blair je bio posebno zadovoljan kineskim ponašanjem u sporu oko izvoza kineskog tekstila u EU, koji je na obostrano zadovoljstvo riješen u ponedjeljak.

Inače, Britanija je najveći europski ulagač u Kini. Zaključno s prošlom godinom iznos britanskih ulaganja premašio je 12 milijardi dolara, a predviđa se da bi u sljedećih pet godina mogao premašiti 40 milijardi.

Blair je u utorak popodne, zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Barrosom i visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom otputovao u Indiju. Na putu prema zračnoj luci došlo je i do manje nesreće. Naime, prevrnuo se novinarski minibus iz Blairove pratnje. Lakše su ozlijeđena su dvojica novinara i jedan diplomat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙