FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 31. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih informacija izHrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 31. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih informacija iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća isplaćena po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj iznosila je 4.432 kune, što u odnosu na svibanj predstavlja smanjenje za 4 kune ili nominalno za 0,1 posto, dok je realno ostala na razini iz prethodnog mjeseca, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna neto plaća za lipanj ove godine bila je nominalno viša za 4,9 posto, a realno za 1,9 posto. Promatrano prema djelatnostima, najviša prosječna neto plaća isplaćena je u zračnom prijevozu i iznosila je 7.896 kuna ili 0,6 posto manje nego za svibanj. Najniže su pak prosječne mjesečne plaće za lipanj od 2.163 kune isplaćene u djelatnosti štavljenje i obrada kože.

ZAGREB - U srpnju ove godine, peti mjesec zaredom, u Hrvatskoj je zabilježen porast zaposlenosti, i to za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, privremeni su podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Tako je na kraju srpnja u Hrvatskoj zaposleno bilo ukupno 1.427.462 osoba, što je 10.178 osoba više nego na kraju lipnja ove godine. Nezaposlenih je u Hrvatskoj na kraju srpnja ove godine, prema podacima DZS-a iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo 293.176. Njihov je broj tako prema lipnju smanjen za 1,5 posto, odnosno 4.426 osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti je pak za srpanj iznosila 17 posto, dok je mjesec dana ranije bila na razini od 17,4 posto.

DUBROVNIK - Hrvatskom premijerom američkoga filma "Mračne vode" redatelja Waltera Salesa, u Dubrovniku je sinoć završio prvi međunarodni Libertas film festival. Prije projekcije dodijeljene su i nagrade za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film - statue vilinskoga lika inspiriranoga Gundulićevom "Dubravkom", koju je izradio dubrovački kipar Josip Ivanović. Prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda nagradu za najbolji cjelovečernji igrani film dobio je hrvatski film "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", redatelja Tomislava Radića, za najbolji kratki film nagrada je pripala meksičkom trinaestominutnom filmu "Victoria Para Chino", a za najbolji dokumentarni film, a ujedno i nagradu publike dobio je američki film "Vlak za Seul". Tijekom pet dana trajanja Prvoga međunarodnog Libertas film festivala prikazano je 35 filmova iz cijeloga svijeta, među kojima i četiri hrvatska.

LUDBREG - U ludbreškoj Galeriji ZB ART sinoć je otvoren Likovni centar za likovnu umjetnost Hrvatskog svjetskog sabora (HSS). U sklopu otvorenja svoja je djela pod nazivom "Moj zavičaj" izložio akademski slikar iz Varaždina Davor Petak (1971.). On se predstavio s 30 ulja na platnu. Ciljeve i rad Hrvatskog svjetskog sabora predstavio je predsjednik Niko Šoljak, a Odbor za likovnu umjetnost HSS-a, koji okuplja umjetnike u Hrvatskoj i svijetu, predsjednik Odbora Zlatko Baranašić. Kako je rečeno, cilj je Odbora predstavljanje hrvatske kulturne baštine i upoznavanje s umjetnicima izvan hrvatskih granica i to kroz izložbe, likovne kolonije i radionice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙