FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks i Lytvyna razgovarali o parlamentarnoj suradnji

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatskog sabora VladimirŠeks i ukrajinskog parlamenta Volodymyr Lytvyna razgovarali su uponedjeljak u Zagrebu o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja, koja,po njihovim riječima, mora biti sustavnija i šira.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ukrajinskog parlamenta Volodymyr Lytvyna razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja, koja, po njihovim riječima, mora biti sustavnija i šira.

Dvojica dužnosnika slažu se da između dviju država nema otvorenih pitanja, a "izvrsne i prijateljske" bilateralne odnose trebalo bi intenzivirati na razini parlamenata, vlada i predsjednika država.

Lytvyn je izjavio kako je Ukrajina zainteresirana za hrvatska iskustva u rješavanju unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih problema. To se konkretno odnosi na iskustva Hrvatske u prelasku s predsjedničkog na parlamentarni politički sustav i aktivnosti u procesu pristupa Europskoj uniji.

Šeks je posebno istaknuo dogovor s Lytvynom kako bi oba parlamenta trebala donijeti deklaracije o parlamentarnoj suradnji, koja bi po njegovim riječima dala dodatnu kvalitetu odnosima Hrvatske i Ukrajine.

Predsjednici hrvatskog i ukrajinskog parlamenta Šeks i Lytvyn potpisali su memorandum o suradnji dvaju institucija čiji je cilj produbljivanje odnosa Sabora i Verhovne rade i razmjena iskustava na većem broju područja, doznaje se iz Hrvatskog sabora.

U potpisanom memorandumu naglašava se da je cilj produbiti odnose na, između ostalog, političkom, gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i humanitarnom području, a kaže se i da će se poduprijeti razmjena posjeta parlamentaraca. U memorandumu se podupire suradnja parlamenata u okviru međuparlamentarnih organizacija.

Predsjednika ukrajinskog parlamenta Volodymyra Lytvyna primili su u i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te premijer Ivo Sanader. Mesić i Lytvyna u razgovoru se se suglasili da su bilateralni odnosi Hrvatske i Ukrajine dobri i bez otvorenih pitanja.

No, dvojica dužnosnika smatraju da je potrebno raditi na jačanju gospodarskih odnosa za koje postoje veliki potencijali s obje strane, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

Naglašeno je kako je liberalizacija viznog režima jedna od bitnih pretpostavki za povećanje gospodarske suradnje, posebno na području turizma. Predsjednik ukrajinskog parlamenta naglasio je kako je Ukrajina zainteresirana za suradnju na području metalurgije kao i na projektu Družba Adria, pri čemu je nužno uzeti u obzir sve aspekte tog projekta.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o zaštiti nacionalnih manjina pri čemu je izraženo zadovoljstvo njihovim statusom, te je istaknuta potreba nastavka rada na obrazovanju i očuvanju tradicije, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙