FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Britanija: IRA mora održati obećanje o razoružanju

BELFAST, 21. rujna 2005. (Hina/AP) - Zabranjena Irska republikanskaarmija (IRA) mora brzo ispuniti obećanje dano 28. srpnja razoružanju iprestanku svih prijetećih aktivnosti, rekao je u srijedu britanskiministar za Sjevernu Irsku Peter Hain.
BELFAST, 21. rujna 2005. (Hina/AP) - Zabranjena Irska republikanska armija (IRA) mora brzo ispuniti obećanje dano 28. srpnja razoružanju i prestanku svih prijetećih aktivnosti, rekao je u srijedu britanski ministar za Sjevernu Irsku Peter Hain.

Hain, koji je na dužnost imenovan u svibnju, smatra da je protestantsko divljanje ranije ovog mjeseca bilo, među ostalim, potaknuto strahovanjem za mirovni sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine.

Složeni sporazum predviđa niz ciljeva, uključujući i razoružanje IRA-e, i predstavlja kompromis između britanske protestantske većine i katoličke manjine te je označio kraj sukoba koji je od 1969. godine odnio 3.600 života.

Britanska i irska vlada očekuju od IRA-e da u idućih nekoliko tjedana potvrdi da je uništila zalihe oružja, što bi bio važan preokret u 12-godišnjem mirovnom procesu.

Hain je dodao kako nastavak IRA-inih kriminalnih aktivnosti, posebno pljačka 50 milijuna funti iz jedne banke u Belfastu, "pokazuje da obećanja nisu bila iskrena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙