FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: rast deficita na tekućem računu platne bilance u prvom polugodištu

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Deficit na računu tekućih transakcijaplatne bilance u prvom je polugodištu ove godine iznosio 2,7 milijardieura, što je značajno povećanje, za 26,9 posto u odnosu na istorazdoblje lani, preliminarni su podatci o ostvarenju platne bilancekoje u najnovijem biltenu iznosi Hrvatska narodna banka.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Deficit na računu tekućih transakcija platne bilance u prvom je polugodištu ove godine iznosio 2,7 milijardi eura, što je značajno povećanje, za 26,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, preliminarni su podatci o ostvarenju platne bilance koje u najnovijem biltenu iznosi Hrvatska narodna banka.

Analitičari središnje banke ističu da je deficit povećan poglavito zbog rashoda po faktorskim dohocima koji su ove godine koncentrirani u drugom polugodištu, pojačane vanjskotrgovinske neravnoteže, te stagnacije neto prihoda od pruženih usluga u turizmu.

Tako su, prema podatcima središnje banke, u prvom polugodištu ove godine rashodi po faktorskim dohocima iznosili 1,1 milijardu eura, što je 46,6 posto više nego u isto vrijeme lani.

Pritom se pak gotovo polovica tih rashoda, 501,1 milijun eura, odnosi na isplatu zadržane dobiti kompanija, koja se u najvećem dijelu zapravo reinvestira, a to se u bilanci knjiži kod dohotka od izravnih ulaganja. Taj iznos je u prvom polugodištu ove godine bio dvostruko veći nego u prvom polugodištu lani (248,8 milijuna).

Istodobno je pak priljev po faktorskim dohocima porastao za 11,3 posto i na kraju prvog polugodišta iznosio 293,9 milijuna eura.

Pojačana vanjskotrgovinska neravnoteža rezultat je pak porasta deficita na računu roba (deficit od 3,6 milijardi, što je 6,7 posto više nego u prvih šest mjeseci lani), te manjeg suficita na računu usluga (suficit od 1,1 milijardu dolara, ili 5,4 posto manje).

U odnosu na prvo polugodište lani, prihodi od turizma manji su za 1 posto i iznosili su 1,5 milijardi eura. Istodobno su pak za nešto više, 6,1 posto, manji i rashodi od turizma (307 milijuna eura), pa je suficit na računu turizma (1,2 milijarde eura), ipak za 0,4 posto veći nego u prvih šest mjeseci lani.

Prema procjenama koje je sredinom rujna iznio guverner HNB-a Željko Rohatinski, deficit tekućeg računa platne bilance u ovoj će godini iznositi oko 6 posto BDP-a, što je više nego u prošloj godini kada je, noveliran uslijed promjene metodologije priljeva od turizma, iznosio 5,2 posto.

Podatci središnje banke za prvo polugodište ove godine pokazuju da je saldo na računu kapitalnih i financijskih transakcija, koji isključuje međunarodne pričuve, u prvih šest mjeseci dosegnuo 3,1 milijardu eura, što je gotovo dvostruko više od ostvarenja zabilježenog u isto vrijeme prošle godine.

Analitičari HNB-a ističu da je kretanja na tom računu u prvoj polovici ove godine obilježio porast inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku (kao i godišnjeg rasta zadržane dobiti koja je pripala inozemnim vlasnicima poduzeća u Hrvatskoj, ali i rasta vlasničkih ulaganja), zatim značajne promjene na računu portfeljnih ulaganja (rezultat restrukturiranja portfelja banaka i činjenice da Vlada u ovoj godini nije plasirala državne obveznice na inozemnim tržištima kapitala), te smanjenje inozemnih depozita domaćih poslovnih banaka, uz rast neto korištenja inozemnih izvora financiranja, poglavito kredita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙