FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi izraelski napad u Gazi, racije na Zapadnoj obali

GAZA, 25. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Izraelske snage izvele su unedjelju novi napad na pojas Gaze, a u velikoj akciji na Zapadnojobali uhićeno je više od 200 Palestinaca.
GAZA, 25. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Izraelske snage izvele su u nedjelju novi napad na pojas Gaze, a u velikoj akciji na Zapadnoj obali uhićeno je više od 200 Palestinaca.

Najgora eskalacija nasilja od izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze 12. rujna nakon 38 godina okupacije ugrožava krhki prekid vatre, ali i premijera Ariela Sharona koji pokušava obraniti svoj položaj od desničara unutar svoje stranke koji ga žele smijeniti zbog povlačenja.

Izraelski helikopter ispalio je rano u nedjelju dva projektila na sjeveru Gaze. Meta napada bile su zgrade koje koriste militanti, rekao je izraelski vojni izvor. Izvješća o žrtvama još nema. Samo dan ranije u sličnom napadu poginula su dvojica militanata.

Na Zapadnoj obali pak, izraelski vojnici uhitili su 207 Palestinaca za koje se sumnja da su islamistički militanti. Među uhićenima su i lokalni čelnici Hamasa Hasan Jusef i Mohamed Ghazal.

Izraelski general rekao je da se tom akcijom Palestince želi odvratiti od novih raketnih napada.

Sharonov uži kabinet također je odlučio da se nastavi s praksom ubijanja vođa militanata, suspendiranom od veljače, te dao odobrenje za korištenje topništva kako bi se prekinulo raketiranje izraelskih gradova.

"Uzeli smo si slobodu da koristimo svo oružje kako bismo otklonili ovu prijetnju", rekao je general-bojnik Israel Ziv. "Ova operacija nije vremenski ograničena", rekao je.

Posljednji val nasilja počeo je u petak kada je u eksploziji na skupu Hamasa u Gazi poginulo 15 ljudi. Hamas je okrivio Izrael i militanti su ispalili najmanje 40 raketa na izraelski teritorij iako izraelske vlasti nisu priznale odgovornost, a palestinske vlasti tvrde da je riječ bila o nesreći koju su uzrokovali sami pripadnici Hamasa koji su nosili eksploziv.

Nasilje bi se moglo odraziti i na Sharonove napore da zadrži vodstvo nad Likudom koje mu zbog povlačenja iz Gaza osporava desničarski suparnik Benjamin Netanyahu.

Glasovanje više od 3.000 članova Središnjeg odbora Likuda u ponedjeljak moglo bi radikalno izmijeniti izraelsku političku scenu i potaknuti Sharona da napusti stranku i oformi novi savez na političkom centru.

Ishod glasovanja, prema posljednjim ispitivanjima, neizvjestan je, iako Netanyahu, koji je u kolovozu podnio ostavku na mjesto ministra financija, ima malu prednost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙