FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sunčica na Bundeku - prva sunčana kuća u Zagrebu

ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Uređenjem jezera Bundeka i njegovaokoliša u jednu od najljepših gradskih park-šuma, nakon 20-ak godinazapuštenosti, Zagreb će na Bundeku dobiti i svoju prvu sunčanu kuću.
ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Uređenjem jezera Bundeka i njegova okoliša u jednu od najljepših gradskih park-šuma, nakon 20-ak godina zapuštenosti, Zagreb će na Bundeku dobiti i svoju prvu sunčanu kuću.

Obala velikog jezera s okolnom prirodom pravo je mjesto za sunčanu građevinu, rekao je arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Ljubomir Miščević, autor projekta sunčane kuće.

Sunčana kuća je energetski učinkovita građevina s idejom potpune samodostatnosti. To znači da će proizvoditi dovoljnu količinu energije, u prvome redu i u najvećoj mjeri izravnim zahvatom sunčeva zračenja, tako da se ne mora priključiti na mrežu električne struje, plina, toplanu i slično, objasnio je Miščević.

Sunčana građevina naziva se još i "pasivnom" ili "kućom bez grijanja" zato što se ponajprije koristi sunčevom energijom, ali i ostalim prirodnim, obnovljivim izvorima energije.

Miščević je rekao da je sunčana kuća na Bundeku, koju je nazvao Sunčica, prizemnica izduženoga pravokutnog oblika, dužom stranom orijentirana prema jugu. Ravan krov služit će kao vidikovac i sunčalište. Nadstrešnica terase poslužit će za zaštitu od sunca, a izvest će se od sunčanih toplinskih i fotonaponskih pretvornika. Konstrukcija kuće bit će drvena s visokovrijednom toplinskom zaštitom i posebnim ostakljenjem.

Osim sunčeve energije, sunčana kuća prikupljat će kišnicu za sanitarne potrebe i grijanje.

 Premda konačni program još nije definiran, poznato je da će Sunčica imati i edukacijsku ulogu kao svjevrsna energetski učinkovita ogledna građevina, a bit će i odmorište i okupljalište. Ondje će građani moći ponešto naučiti o ekološkoj gradnji, energetski učinkovitoj arhitekturi, suvremenoj tehnologiji građenja i instalacijskim sustavima, rekao je Miščević i dodao da će u sunčanoj kući biti mjesta za stalne projekcije i izlože.

 Na Bundeku, koji se žurno uređuje, trenutačno se veliko jezero čisti od mulja, a njegove se obale uređuju kako bi se Zagrepčani idućeg ljeta na njemu ponovno mogli kupati na još jednoj gradskoj plaži. Malo će jezero ostati netaknuto, s patkicama i ostalim životinjskim i biljnim vrstama, a na njemu će ponajprije uživati ribiči. Oni će dobiti drvenu Ribičku kuću, oblikovanu rustikalnije i tradicionalnije, napomenuo je Miščević.

 Sunčica i Ribička kuća bit će jedine građevine na Bundeku jer je koncept uređenja tog parka drukčiji od Jaruna, gdje ima mnogo kafića i oko kojega prolaze automobili i motocikli koji se parkiraju vrlo blizu tog jezera. Područje Bundeka namijenjeno je pak samo pješacima pa promet neće stvarati buku i zagađivati zrak.

 Šetnica s javnom rasvjetom omogućit će posjetiteljima da usred Novog Zagreba uživaju u čarima prirode ne izlazeći iz grada, zaključio je Miščević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙