FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MIAMI - Uragan Rita oslabio je u subotu krećući se po unutrašnjosti Teksasa i prešao u kategoriju 2 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici od mogućih pet, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC) u Miamiju. Vjetrovi trenutačno pušu brzinom od oko 160 kilometara na sat na jugoistoku Teksasa. Uragan se kreće u smjeru sjeverozapada brzinom od oko 20 kilometara na sat. NHC očekuje da će skrenuti prema sjeveru i u iduća 24 sata još usporiti.

WASHINGTON - Američki ministar zdravstva Mike Leavitt proglasio je u subotu izvanredno stanje u Teksasu i Louisiani kako bi se tim saveznim državama nakon prolaska uragana Rite mogla poslati pomoć. "Mobiliziramo sve svoje kapacitete kako bismo poslali pomoć žrtvama uragana", rekao je Leavitt. Ministarstvo zdravstva u stanje pripravnosti stavilo je Strateški centar za opskrbu lijekovima kako bi se medicinska oprema pogođenim područjima mogla poslati u najkraćem mogućem roku.

PRAG - Bivši češki premijer Stanislav Gross u subotu je sasvim iznenađujuće podnio ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Socijaldemokratske stranke (ČSSD) i najavio da se neće natjecati na parlamentarnim izborima u lipnju 2006. godine, objavila je novinska agencija ČTK. Tridesetpetogodišnji političar izjavio je da će njegovo povlačenje iz aktivne politike pomoći stranci, koja, opterećena raznim skandalima, trenutno u anketama bitno zaostaje za oporbom. ČSSD vodi tročlanu vladajuću koaliciju.

MADRID - Španjolska policija uhitila je 18 Nigerijaca optuženih da su pod prijetnjom smrću prisiljavali žene iz svoje zemlje da rade kao prostitutke u Španjolskoj, objavile su u subotu španjolske vlasti. Policija procjenjuje da su zaradili gotovo pet milijuna američkih dolara. Žene su im morale platiti 55.000 dolara da ih prokrijumčare iz Nigerije u Španjolsku te im davati dio zarade.

BREZJE - U slovenskom svetištu Marije Pomoćnice u Brezju u subotu je održano hrvatsko- slovensko hodočašće pod geslom "Zajednička nas vjera povezuje". Hodočašće je okupilo 7000 vjernika, a misno slavlje predvodio je predsjednik HBK zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. Zahvaljujući organizatorima ovoga hodočašća napose domaćinima, kardinal Bozanić je istaknuo kako je poruka današnjega susreta vjera koja nas povezuje, dodavši da nas vjera vodi Bogu koji je zajedništvo ljubavi i dobrote.

BASRA - Irački sudac u Basri obnovio je u subotu uhidbene naloge za dvojicom britanskih vojnika koje su početkom tjedna iz zatvora oslobodile britanske snage. U nalogu se navodi da su vojnici odgovorni za ubojstvo jednog iračkog civila i ranjavanje jednog policajca, javio je BBC. Glasnogovornik britanskih snaga rekao je, međutim, da za izdavanje naloga ne postoji pravni temelj budući da dvojica vojnika imaju imunitet od kaznenog progona temeljem sporazuma između iračke vlade i koalicijskih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙