FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

BEČ - Europljani su zasad odustali od prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa jer su se tomu usprotivile Rusija i Kina, rekli su diplomati u četvrtak. Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokušavaju od početka tjedna uvjeriti izvršno vijeće Međunarodne agencije za atomsku energiju da Iran prijavi UN-u, optužujući Teheran da je prekršio obveze, posebno time što je u kolovozu nastavio prerađivati uran. Tome se protive Rusija, Kina i nesvrstane zemlje. Prema novom nacrtu, kažu diplomati, vijeće Međunarodne agencije za atomsku energiju prihvatit će ovaj tjedan rezoluciju u kojoj će utvrditi da Iran ne poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, ali neće izravno tražiti izvješće Vijeća sigurnosti.

BEČ - Hrvatska vodi računa o svojim nacionalnim manjinama u drugim državama pa će tako nastaviti pomagati i gradišćanske Hrvate u ostvarivanju njihovih prava u Republici Austriji, rekao je u srijedu navečer u Beču pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo Slavko Leban. Govoreći na susretu s predstavnicima udruga gradišćanskih Hrvata, u Gradišćansko-hrvatskom centru u Beču, o manjinama u kontekstu europskih integracija, posebice o gradišćanskim Hrvatima, on je rekao kako će "Hrvatska pomoći u ostvarivanju njihovih manjinskih prava u Austriji", dodavši da je Austrija država koja daje najveću potporu hrvatskom putu u EU.

LJUBLJANA - Jedan od čelnika Slovenske nacionalne alijanse i "borac za južnu granicu" Jožko Joras nezadovoljan je odlukom županijskih vlasti u istarskoj županiji da ne dopuste nastavak preuređenja nekadašnjeg objekta izviđačkog doma, za što je njemu i nekolicini drugih ulagača dozvolu dala slovenska općina Piran, najavljujući da u tome očekuje i zaštitu države. Kako je javila Slovenska televizija, slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje da je riječ o terenu koji se nalazi na slovenskom, odnosno "spornom" teritoriju. U ministarstvu navode da je to područje do 1993. katastarski pripadalo općini Piran, odnosno mjesnoj zajednici Sečovlje i da je Hrvatska 1993. nezakonito uspostavila svoju katastarsku knjigu za spomenuto područje.

RIM - Talijanski ministar gospodarstva Domenico Siniscalco podnio je ostavku zbog sukoba u vladi i neuspjeha vlade da smijeni guvernera Talijanske banke Antonia Fazia nakon skandala, objavilo je ministarstvo financija u četvrtak. Glasnogovornik ministarstva financija potvrdio je nagađanja da su razlozi za ostavku već spominjani u novinskim natpisima. Siniscalco je nekoliko puta zvao guvernera Talijanske banke da odstupi zbog optužbi da je otvoreno iskazivao nesklonost prema nizozemskoj banci ABN AMRO u jednom preuzimanju. Lokalni mediji prenosili su kako je Siniscalco jako nezadovoljan i zbog dubokih podjela u vladi desnog centra zbog njegovog prijedloga za proračun za iduću godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙