FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brod "Kraka" nakon tri godine isplovio iz brodogradilišta "V. Lenca"

RIJEKA, 23. rujna 2005. (Hina) - Brod "Kraka", na kojemu su ubrodogradilištu Viktoru Lencu prije tri i pol godine obustavljeniradovi preinake jer je naručitelj zbog kašnjenja radova jednostranoraskinuo ugovor, danas poslije podne isplovio je iz Martinšćice.
RIJEKA, 23. rujna 2005. (Hina) - Brod "Kraka", na kojemu su u brodogradilištu Viktoru Lencu prije tri i pol godine obustavljeni radovi preinake jer je naručitelj zbog kašnjenja radova jednostrano raskinuo ugovor, danas poslije podne isplovio je iz Martinšćice.

Obveza brodogradilišta je da brod izvede iz luke, a odredište i nastavak radova na brodu odredit će kupac broda, kazao je stečajni upravitelj brodogradilišta Milenko Škrlec.

Brodogradilište Viktor Lenac u stečaju i naručitelj radova, danska tvrtka Alcatel, potpisali su prije godinu dana nagodbu po kojoj obje strane odustaju od arbitraže u prijeporu u vezi raskida ugovora o preinaci broda "Kraka". Obje strane bile su zatražile međunarodnu sudsku arbitražu i isplatu štete.

Nagodbom je ugovoreno da Splitska banka koja je Alcatelu dala jamstva za uplaćeni novac toj tvrtki isplati 2,7 milijuna dolara, što je i učinjeno, a brod i oprema ostanu u vlasništvu brodogradilišta. Alcatel se zauzvrat odrekao tražbina prema Splitskoj banci i brodogradilištu.

Brodogradilište Viktor Lenac, Splitska banka i odvjetnička kuća koja je zastupala brodogradilište osnovali su novu tvrtku koja je postala vlasnik broda "Kraka" te ga prodala tvrtki Lauritzen Tankers iz Kopenhagena za 2,7 milijuna dolara.

Od dobivenog novca namirene su tražbine Splitske banke u vezi prijepora i odvjetnici brodogradilišta, a dio je pripao brodogradilištu.

U kostrenskom brodogradilištu potkraj 2003. godine pokrenut je stečajni postupak jer Uprava, nakon dvogodišnje krize, nije mogla osigurati novac za nastavak poslovanja i završetak ulaganja vrijednog oko 120 milijuna dolara.

Prve informacije o financijskim problemima u Lencu Uprava je iznijela upravo nakon raskida ugovora za preinaku "Krake" jer nije, kako je tada rečeno, naplaćen taj oko 30 milijuna dolara vrijedan posao.

Nakon toga, Vlada je odobrila nekoliko jamstava za zajmove kojima je osiguran nastavak proizvodnje. Nakon pokretanja stečaja država je, na osnovi odobrenih jamstava i zajmova, postala najveći vjerovnik brodogradilišta. Vjerovnici, među kojima je nekoliko poslovnih banaka, potražuju od V. Lenca oko 1,3 milijardu kuna.

Odbor vjerovnika prihvatio je prijedlog da država, kao najveći vjerovnik, postane vlasnik brodogradilišta, ali još nije donio konačnu odluku o načinu provedbe stečaja, a dio vjerovnika pokrenuo je ovrhu nad dijelom imovine brodogradilišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙