FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovac na naciste Simon Wiesenthal pokopan u Izraelu

HERZLIJA, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Najpoznatiji svjetski lovacna naciste Simon Wiesenthal, koji je u utorak umro u 96-oj godini uBeču, u petak je u nazočnosti više stotina osoba, uključujući ipreživjele žrtve holokausta te dužnosnike iz Njemačke, Rusije, Poljskei Europske unije, pokopan u izraelskom gradu Herzliji.
HERZLIJA, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Najpoznatiji svjetski lovac na naciste Simon Wiesenthal, koji je u utorak umro u 96-oj godini u Beču, u petak je u nazočnosti više stotina osoba, uključujući i preživjele žrtve holokausta te dužnosnike iz Njemačke, Rusije, Poljske i Europske unije, pokopan u izraelskom gradu Herzliji.

Wiesenthal je pokopan po židovskom običaju, umotan u bijelu plahtu. "On je imao snage da se sam suoči sa zločincima, bio je prvi predstavnik žrtava holokausta, a to je uloga koju nitko nije želio preuzeti. Nitko nije učinio više od njega da se izvršitelji najvećeg zločina u povijesti izvedu pred lice pravde", kazao je vidno potresen rabin Marvin Hier, osnivač Centra Simon Wiesenthal iz Los Angelesa.

"Nakon svega što se dogodilo, Simon Wiesenthal dao je nadu u budućnost židovskom narodu", kazao je u ime izraelske vlade, zamjenik izraelskog ministra za odnose s dijasporom Michael Melchior.

Simon Wiesenthal čitav je svoj život posvetio istraživanju i proganjanju nacističkih ratnih zločinaca - a za svoj je rad dobio i brojna priznanja. Njegove mete nisu bili samo oni koji su planirali i osmislili holokaust, već i najmanji kotačići u nacističkoj zločinačkoj mašini. Posljednje godine svog života Wiesenthal je posvetio borbi protiv antisemitizma i predrasuda prema ljudima.

Simon Wiesenthal rođen je 31. prosinca 1908. u mjestu Buczacz, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, današnjoj Ukrajini. Iako je prije Drugoga svjetskog rata radio kao arhitekt, užasi holokausta promijenili su njegov život i Wiesenthalova je životna misija nakon rata postala pronalaženje nacističkih ratnih zločinaca, dok je on sam postao svojevrsni glas šest milijuna Židova ubijenih tijekom holokausta. Sam Wiesenthal u Drugom je svjetskom ratu izgubio 98 članova svoje uže i šire obitelji.

Zahvaljujući njegovu upornom radu, oko 1.100 nacističkih ratnih zločinaca izvedeno je pred lice pravde, a među njegovim najvećim uspjesima bilo je dovođenje pred sud zapovjednika logora Treblinka i Sobibor Fritza Strangla.

Danas u svijetu postoji nekoliko centara koje nose ime Simona Wiesenthala i nastavljaju njegov rad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙